IBM Simon - първият смартфон в света


21.04.2015 | прочетено: 1651 | категория: Хардуер
етикети: история на смартфона, смартфон

Днес пазарът предлага стотици, ако не хиляди модели смартфони. Знаете ли, обаче, кой е техният първоизточник? Повечето от вас може би ще останат изненадани от факта, че историята на смартфона започва още в далечната 1992 година с устройство, което на пръв поглед изобщо не прилича на елегантните телефони, които ползваме днес - IBM Simon.

IBM Simon излиза на американския пазар през 1994 година и до февруари 1995 година успява да се продаде в 50 000 бройки. Разработен и произведен от IBM, това е първият клетъчен телефон, който играе ролята и на личен асистент и, в допълнение към това, използва тъчскрийн.

Историята на IBM Simon започва две години по-рано – през 1992 година – когато IBM представят устройство с кодовото име Angler на изложение в Лас Вегас. Прототипът комбинира функциите на телефон и PDA устройство („личен асистент”) и позволява водене на разговори, изпращане на имейл и други.

Според първоначалните планове, компания на име BellSouth Cellular трябва да пусне телефона на пазара през май 1994 година – вече под името Simon Personal Communicator – но заради проблеми със софтуера устройството излиза едва през август същата година. Първоначално компанията продава Simon за $899 с двугодишен договор или за $1099 без договор, като по-късно цената на телефона пада до $599 с двугодишен договор.

По време на краткия си живот на пазара, обаче, IBM Simon не успява да стане известен като „смартфон”. Този термин започва да се използва едва през 1997 година – две години след като устройството на IBM вече е спряло да се продава. И все пак функциите, с които разполага, безспорно го правят първоизточника на смартфоните, които ползваме днес.

Потребителите на Simon го използват не само за водене на разговори, но и за изпращане и получаване на факсове и имейли. Сред поддържаните от „смартфона” приложения има неща като списък с адреси, календар, график за срещи, калкулатор, часовник показващ времето навсякъде по света и други. Тъчскрийн клавиатурата се управлява със стилус.

Simon се продава в комплект с аксесоари, сред които зарядна станция, две никелово-кадмиеви батерии и защитен калъф от естествена кожа. Потребителите, също така, могат да си поръчат кабел за PC-Link за достъп до файлове в компютър. Първият интелигентен телефон използва операционна система базирана на Datalight ROM-DOS работеща в комбинация с технология за компресиране на файлове на име Stacker. Тъчскрийн интерфейсът, разработен от IBM, пък, носи името Navigator. Телефонът може да се надгради с цел поддръжка на приложения на трети страни или с използването на PCMCIA карта или след изтеглянето на приложение във вградената му памет. Единственото такова приложение обаче е DispatchIt на американската компания PDA Dimensions – ранна версия на съвременните приложения за дистанционно управление на компютъра от телефона, което тогава струва над $3000.

На вид Simon е телефон, който най-точно бихме определили като „тухла”. Размерите му са 200 х 64 х 38 милиметра, а теглото му е 510 грама. И оперативната му памет и вграденият му капацитет са по 1МВ, а монохромният му дисплей с LCD подсветка е с разделителна способност от 160 х 293 пиксела.

Твърде голям, тежък, неудобен и не особено атрактивен, Simon все пак е устройството, което дава началото на днешните компактни и елегантни смартфони, които поставят целия свят в джоба ни и ни предлагат неограничени възможности за комуникация и забавление. Добре е да знаем на какво дължим всичко това.




Смартфони

Таблети