Песенен конкурс Евровизия 2015 - дългоочакваният финал


23.05.2015 | прочетено: 972 | категория: Новини
етикети: doodle

Тази вечер е финалът на песенния конкурс Евровизия. Ще имаме възможност да видим претендентите на 27 държави, които достигнаха до последния етап - Словения, Франция, Израел, Естония, Великобритания, Армения, Литва, Сърбия, Норвегия, Швеция, Кипър, Австралия, Белгия, Австрия, Гърция,  Черна гора, Германия, Полша, Латвия, Румъния, Испания, Унгария, Грузия, Азербайджан, Русия, Албания и Италия. За разлика от предишни години няма да имаме възможност да дадем своя вот, определящ победителя, защото тази година България няма свой представител на Евровизия. Но това не трябва да бъде пречка пред нас да се насладим на песенния конкурс.

Нов участник в песенния конкурс Евровизия

Тази година в Евровизия взе участие представител на Австралия. Държавата до сега не е била част от конкурса, повод за подобно изключение е популярността му след местното население вече 30 години. Участието на Австралия в песенния конкурс Евровизия ще бъде единствено тази година, освен ако не спечели на финалния етап. Нейният представител е Гай Себастиян с песента "Tonight again". Роденият в Малайзия певец свири на китара, цигулка, пиано и барабани. Себастиян се увлича по музиката още от ранна детска възраст. С пеене започва да се занимава едва 14 годишен, участвайки в местния църковен хор.

Песенния конкурс Евровизия в началото

Евровизия е престижен конкурс, благодарение на който са станали известни множество музикални таланти, сред които са и АББА и Селин Дион. Той се провежда за първи път в Швейцария преди 59 години. В началото са участвали само 7 държави - Италия, Франция, Германия, Нидерландия, Люксембург, Швейцария и Белгия. Постепенно популярността на песенния конкурс Евровизия се увеличава и тази година, взеха участие представители на 40 държави. Според актуализираните правила на конкурса, победителят се определя на база гласовете на жури и зрителски вот. Като и двете имат еднаква тежест, елиминирайки възможността за спекулиране, на база политически или съседски пристрастия.

Правилата на конкурса са променяни многократно през годините, включително и начинът на гласуване и класиране. До преди 16 години песните задължително трябвало да се изпълняват на родния език на участниците. Вече това правило не важи и много от изпълнителите предпочитат да пеят на английски език, за да достигне песента им до повече слушатели и по този начин да имат по-голям шанс за успех.

Финалът на конкурса Евровизия ще можете да гледате онлайн през своя смартфон или таблет. За целта трябва да отворите сайта на Евровизия (на английски език) или БНТ (на български език). Прякото излъчване започва в 22:00 часа българско време. Големият финал на Евровизия 2015 във Виена е и поводът за днешното лого на търсачката Google.




Смартфони

Таблети