200 години от рождението на британския математик и философ Джордж Бул


02.11.2015 | прочетено: 812 | категория: Новини
етикети: doodle

През 1815 година в Линкълншър се ражда британския математик и философ Джордж Бул. Израсъл в семейството на търговец, едва 16 годишен той започва да работи като учител, за да помага в издръжката на семейството. Три години по-късно Джордж Бул основава собствено училище в Линкълн, благодарение на което се превръща в една от най-важните и авторитетни личности в града.

Джордж Бул, булевата алгебра и смартфоните

Едва 23 годишен Джордж Бул вече е ръководител на академията Waddington. В този период английският математик се насочва към алгебрата и започва да публикува своите проучвания. Най-големият му принос в сферата на математиката, спечелил му световна известност, е т.нар. "Булева алгебра". Специалната алгебрична структура, дефинирана от Джордж Бул е основополагаща в развитието на информатиката и програмирането. Въпреки, че самият той не участва в разработването на компютърните системи, можем да твърдим, че благодарение на неговите трудове, са създадени първите прототипи на компютърната техника, за да извършват логическите операции описани от Джордж Бул.

Сигурно си задавате въпроса какво общо има този британски математик със съвременните смартфони? Създадени близо 130 години след като Джордж Бул е починал, днес тези умни устройства са част от нашето ежедневие. Зад лесния за навигация интерфейс, обаче, се крият сложни алгоритми. Предпоставката за разработването им е именно в трудовете на Бул. Алгебричната структура, дефинирана от британския математик и съдържаща логическите оператори И, ИЛИ, НЕ, както и множествените функции допълнение, сечение и обединение, е представена за първи път през 1947 година в книгата му "Математически анализ на логиката". Две години по-късно благодарение на своя труд Джордж Бул получава поста професор по математика в Куинс Колидж. До края на живота си той продължава своите разработки и изследвания, опитвайки се да формулира общ метод за определяне вероятността едно събитие да се случи, вследствие на логическата връзка между него и предварително зададена система от вероятни събития. Джордж Бул почива на 49 годишна възраст в Балинтемпъл, Ирландия, вследствие усложнения от прекарана пневмония.




Смартфони

Таблети