Защо 64-битовите мобилни процесори са по-добри?


02.11.2015 | прочетено: 894 | категория: Полезно за Android
етикети: смартфони с 64 битов процесор, 64-битови процесори предимства, 64 битови мобилни процесори, 64bits, mediatek

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от живота ни, независимо дали тя се свързва със семейството и приятелите, слушането на музика, снимането, правенето на видео клипове или сърфирането в Интернет. Всичко това създава нуждата от все по-мощни батерии и повече ефективност.

По-мощни и ефективни смартфони

Постоянното желание за по-бърза връзка, наличието на все по-сложни приложения и все по-големи екрани, които поддържат все по-високи резолюции, изискват по-ефективни чипове за смартфони.

Със сигурност сте чували термините „32-„ и „64-битови процесори”. Знаете ли обаче, какво представляват? Дори онези потребители, които не си падат особено по технологиите, вероятно правилно ще предположат, че колкото по-голямо е числото отпред, толкова по-добър е процесорът. Нека, обаче, разберем защо това е така.

Преимущества на 64-битовите процесори

64-битовите процесори имат няколко основни преимущества над досегашните 32-битови: разширено адресно пространство, увеличение на капацитета и по-голям брой регистри за основни цели. Звучи объркващо, нали? Всъщност, тези заплетени термини означават следното:

  • - 64-битовите процесори могат да поддържат повече оперативна памет. Колкото повече оперативна памет има едно устройство, толкова по-бързо зарежда всякакво съдържание.
  • - 64-битовите процесори могат да възпроизвеждат по-тежки приложения за професионални цели, като например услуги за управление на данни, програми за обработка на цифрово съдържание, програми за чертане и 3D моделиране и така нататък.
  • - 64-битовите процесори се смятат за по-ефективни и по-надеждни.
  • - 64-битовите процесори разполагат с повече регистри – това са места в процесора, където се съхраняват често използвани инструкции и данни. Благодарение на повишения брой регистри се намалява времето за изтегляне на данни от паметта.

64-битовите процесори на MediaTek

Една от основните фирми разработчици на мобилни 64-битови процесори безспорно е MediaTek. Компанията може да се похвали с два широкоизползвани в мобилната индустрия 64-битови процесора. Това са MT6795 и MT6753. Да научим малко и за двата:

  • - MT6795 е осемядрен LTE процесор за смартфони тип система-върху-чип. Това е първият процесор на световния пазар, който позволи поддържането на 2К дисплеи. Тактовата му честота достига до 2.2GHz, а способностите му позволяват безпроблемно зареждане на видео с 1080p Full HD резолюция.
  • - MT6753 е 64-битов осемядрен процесор базиран на платформата ARM® Cortex®-A53, който също позволява поддръжката на 4G LTE мрежи. Чипът позволява поддръжка на дисплеи с 1080p Full HD резолюция и запис и възпроизвеждане на видео с Full HD резолюция. Смартфоните с този процесор могат да имат камери с разделителна способност до 16 мегапиксела.

Мобилните технологии се развиват, заради постоянно нарастващите потребности от високоскоростна обработка на информацията. С 64-битовите процесори съвременните смартфони не само позволяват по-бързата и продуктивна работа с тежки приложения, но също така поддържат по-голяма оперативна памет. Мобилните ни джаджи стават все по-умни и дори могат да изпълняват функциите на пълноправен компютър.




Смартфони

Таблети