Руското географско дружество днес празнува 170 години от създаването си


18.08.2015 | прочетено: 657 | категория: Новини
етикети: doodle

На 18 август през 1845 в Санкт Петербург е основано едно от най-старите географски дружества в света - Руското географско дружество. Целта на неговото създаване е изследването и проучването на Европейската част на Русия, Урал, Сибир, Далечния изток, Иран, Индия, както и много други територии. Идеята за основаването на дружеството принадлежи на адмирал Литке, ментор на княз Константин Николаевич. Той описва мисията на дружеството като "Събиране и позволяване на младите хора да изследват родината". Сред основателите на организацията са също Konstantin Arseniev, Friedrich (Fyodor) von Berg, Karl Ernst von Baer и Ferdinand von Wrangel. До революцията през 1917 година, дружеството е познато под името "Имперско Руско географско дружество".

Руското географско дружество и Google

По повод 170 годишнината от основаването на Руското географско дружество, Google промени логото на основната си страница. Използваните колажи са създадени от Лидия Николс, материалите за тях са взети от архивите на дружеството и представляват фотографии заснети от Kola Peninsula и Ilya Melnikov и рисунки на животински и растителни видове.

Руско географско дружество

Руското географско дружество днес

Днес дружеството има около 13 000 членове по цял свят. Разкрити са офиси във всичките 83 региона на Русия, а основните дейности върху които са съсредоточени усилията на организацията са експедиции, образователни програми и защита на околната среда.

Главната квартира на Руското географско дружество Главната квартира на Руското географско дружество



Смартфони

Таблети