Поставяне на български като език на интерфейса и клавиатурата в Android


20.01.2015 | прочетено: 52026 | категория: Полезно за Android
етикети: таблети, смартфон, android

Много често новият ни смартфон или таблет използват английски език по подразбиране. Докато това едва ли пречи на съвременния информиран потребител, има хора, които предпочитат менютата и опциите в мобилното им устройство да са на български. А и дори да се справяме идеално с английския, винаги е добре да разполагаме с българска клавиатура, най-малкото за да не дразним хората, които смятат, че писането на латиница в социалните мрежи е недопустимо.

В материала, който следва, ще ви покажем как да промените езика на своя Android телефон или таблет, така че да стане български. Стъпките са почти едни и същи, който и език да изберете, така че ако, например, учите чужд език и искате да се упражнявате, можете лесно да сложите точно него за език на интерфейса и клавиатурата.

Промяна на езика на интерфейса:

  1. Натиснете бутона „Меню” в телефона или таблета си и изберете Settings, за да влезете в системните настройки.
  2. Приплъзнете пръст отгоре надолу по екрана на менюто, което ще ви се отвори, за да достигнете до края на списъка с настройки.
  3. Намерете опцията Language & Input и я натиснете.
  4. След това намерете опцията Language в горната част. Там ще бъде изписано името на езика, който в момента ползва смартфонът или таблетът ви (например English ако е на английски).
  5. Изберете нов език. Би трябвало българския език да присъства като „Български (Bulgarian). Ако предпочитате някой друг език, тук е моментът да го изберете.
  6. Натиснете бутона за връщане назад и се уверете, че езикът на интерфейса се е променил.

Забележка: Ако случайно българският не присъства сред езиците, от които можете да избирате, ще ви се наложи да си изтеглите и инсталирате специално приложение за промяна на езика на интерфейса. Два подходящи избора са Locale Setting и MoreLocale2. И двете се предлагат безплатно в Google Play.

Добавяне на българска клавиатура:

  1. Влезте в менюто Settings и изберете Language & Input. От следващия екран изберете Android Keyboard (AOSP).
  2. Следващият екран съдържа настройките на клавиатурата на Android. Премахнете отметката на "Use system language".
  3. Тук вече можете да посочите кои езици искате да поддържа клавиатурата ви. Добре е освен българския да си оставите и английския, иначе ще ви е доста трудно да търсите в Google. Android предлага и Bulgarian BDS със стандартната подредба на символите, с която може би сте свикнали.
  4. Влезте в нова бележка или съобщение, за да пробвате новата си клавиатура.

Забележка: Отново, при някои устройства е възможно да не намерите българския като опция за език на клавиатурата. И това, обаче, не трябва да ви притеснява. Безплатните приложения Bulgarian Keyboard и Bulgarian Keyboard 2 налични в Google Play би трябвало да решат проблема ви.




Смартфони

Таблети