Как да поддържаме блог през таблет и смартфон


15.12.2014 | прочетено: 487 | категория: Полезно за Android
етикети: интересни приложения, android

Ако имате какво да кажете на света, няма по-добра платформа, която да ви позволи това от WordPress.

Искате да кажете нещо на света, но не сте сигурни коя блогинг платформа да изберете? Тогава по-добре заложете на сигурното, а именно на WordPress. Това е една от най-популярните услуги за блогинг, която, също така, разполага с приложение за Android. С минимални технически познания можете да създадете и поддържате блог директно от мобилната си джаджа, независимо дали тя е таблет или смартфон.

Услугата е напълно безплатна, като освен поле за изява, ви предлага и различни инструменти за статистика, например. Ако искате да следите как се развива популярността на блога ви, винаги можете да правите това в страницата Stats. WordPress, освен това, разполага с многобройни социални функции като, например, възможност за харесване на публикации на други потребители, за оставяне на коментари и за повторно блогване на съдържание публикувано от някой друг („ре-блогване”). Можете, разбира се, и да следвате хора, чиито блогове ви допадат, така че да бъдете уведомявани всеки път щом решат да ги обновят.

Преди да пристъпим към създаването и поддържането на WordPress блог през Revo телефон и таблет, да се запознаем с четирите основни елемента от интерфейса на приложението:

  1. Превключване между блогове: Ако имате повече от един блог в WordPress, можете лесно да превключвате между тях, натискайки името им в основното меню на приложението (отляво, под синята лента, която върви по протежението на горната част на екрана).
  2. Създаване на публикации: Отметката Posts в списъка с функции отляво показва всички публикации, които сте създали досега, ако я натиснете. При натискане, освен това, получавате възможност да създадете нова публикация, както и да редактирате или изтриете стара. Пак от там можете и да споделяте съдържанието си.
  3. Медийна библиотека: Точно под Posts е разположена отметката Media. Там се съхраняват всички медийни файлове, които някога сте добавяли към своите публикации като снимки, видеоклипове или аудио. Ако искате да ги ползвате втори път, просто отворете това меню.
  4. Промяна на темата на блога: Темата на блога ви е определяща за лесната му навигация или за чувството, което оставя у хората, които го четат. Ако изберете отметката Themes, ще можете да изберете една от многобройните безплатни теми (или да си купите платена), които WordPress предлага. Всяка тема може да се преглежда преди инсталиране, така че си поиграйте, за да видите коя ви устройва най-много.

Създавайки си блог в WordPress, вие автоматично ставате част от така нареченото WordPress общество. Сайтът прави всичко възможно да стимулира комуникацията между членовете на това общество. С тази цел е създаден разделът Reader – там всеки ден ще виждате ново или популярно съдържание. Reader ви позволява и да търсите истории отбелязани с етикети, които вие самите често използвате.

Ако вече сте решени да пробвате WordPress на смартфона или таблета си, ето какво трябва да направите:

Създаване на акаунт

Изтеглете и инсталирайте приложението WordPress, а след това го отворете. Изберете Create Account и въведете имейл адреса си, заедно с потребителско име, парола и име на блога ви.

Създаване на публикации

Натиснете върху иконата със знак „+” в горната синя лента, за да започнете нова публикация. Добавете заглавие и изпишете текста в бялото поле. Над клавиатурата ще видите иконите за форматиране на текста, които включват бутони за удебеляване на букви, за подчертаване на текст или за използване на наклонен шрифт.

Добавяне на медия

Можете да добавяте изображения или видео към публикациите си, както и да създадете галерия от многобройни снимки, която всеки читател на вашата публикация да може да разгледа. За да добавите медийно съдържание, просто натиснете иконата-картина в долната дясна част на прозореца за редактиране на текст.

Промяна на настройки

Преди да натиснете Publish и да публикувате своя текст, натиснете Post Settings и там определете дали искате публикацията ви да е достъпна за всички (public), достъпна само за вас (private) или да остане чернова (draft). Можете, също така, да настроите час и дата, в които публикацията сама ще се публикува.

Създаване на страница

Страниците са отделни раздели от блога ви, които по принцип съдържат винаги валидна информация като, например, информация за самите вас – кои сте вие, с какво се занимавате и каква е целта на блога ви. За да добавите страница към блога си, натиснете отметката Pages от основното меню отляво и изберете иконата със знак „+”.

Следене на статистиката

За да следите популярността на блога си, отворете отметката Stats. Там ще видите различни интересни данни като, например, коя е била най-популярната ви публикация, от коя част на света са читателите ви и така нататък.




Смартфони

Таблети