Видове тъч технологии - капацитивни екрани


30.03.2015 | прочетено: 1692 | категория: Хардуер
етикети: тъчскрийн принцип на работа

В предишния материал разгледахме традиционната технология, по която се създаваха повечето тъч екрани доскоро, а именно резистивната. Стигнахме до извода, че, макар и по-евтини за производство, резистивните екрани са от една страна по-некачествени и от друга – неспособни да поддържат мултитъч.

За щастие, производителите на панели намериха решение за голяма част от недостатъците на резистивните екрани. Тук ще обърнем внимание на най-популярната технология, по която се създават сензорните дисплеи днес – капацитивната.

Капацитивни екрани

Този тип екрани се създават по технология позната под името „проектирано капацитивно съпротивление (pro-cap или p-cap). Pro-cap не използва подвижни елементи.

Капацитивните екрани използват технология, която определя на промяната в заряда.

По-старото поколение капацитивни екрани бяха покрити директно с проводников слой. Този метод, обаче, се оказа неефективен, тъй като чувствителният слой се поврежда твърде бързо. Съвременните капацитивни екрани, обаче, разполагат с втори проводим слой покрит.

Капацитивните екрани са съставени от два проводникови слоя, между които има изолиращ материал, обикновено тънък слой стъкло. За разлика от проводниците при резистивните екрани, слоевете тук не се огъват и между тях няма въздух, следователно и животът им е по-дълъг.

Проводниците във всеки слой, освен това, са отделни, така че капацитивното им съпротивление да може също да се измерва отделно. Те, както при резистивната технология, също са подредени под един и същи ъгъл с проводниците на втория слой, но се сканират в бърза последователност.

Когато докоснем екрана с пръст, пръстът поема част от заряда. Частта е малка, затова не ни „удря ток”, но е достатъчна, за да бъде измерена промяната в заряда на проводника, който сме докоснали. И тъй като всеки проводник се измерва отделно, панелът може да идентифицира много едновременни докосвания на различни места или казано по-просто – може да поддържа мултитъч. Въпросният мултитъч варира, като обикновено телефоните поддържат петпръстов, а таблетите – десетпръстов мултитъч.

Разбира се, поддръжката на мултитъч изисква значителна изчислителна производителност, което прави контролерът за тъч екраните доста скъп. Освен това, капацитивният екран може да се управлява единствено с проводник, тоест кожата на пръстта ни върши работа, но не и повечето стилуси. Това, разбира се, означава и че не можем да ги ползваме с ръкавици, макар че на пазара вече се продават зимни ръкавици с връхчета на пръстите изработени от проводников материал.




Смартфони

Таблети