Android GPS настройки и история за местоположение


08.07.2015 | прочетено: 3970 | категория: Полезно за Android
етикети: история на местоположението, google maps, gps

Една от функциите, които правят смартфоните и таблетите ни наистина интелигентни е възможността им да определят нашето местоположение. Благодарение на тази възможност ползваме услуги като GPS навигация, например. Нещо повече, знаейки къде сме, нашите мобилни устройства могат да ни предлагат различни неща, които се намират в обкръжението ни – от ресторанти, до интересни забележителности или бензиностанции.

И все пак, местоположението ни може да бъде разглеждано и като вид „лична информация”. Това означава, че всеки един от нас би трябвало да бъде заинтересован от правомощията, които има Android върху тази информация. С този материал ще ви разкрием как да управлявате информацията за местоположението си, както и как да подобрите точността й.

Управляване на историята на местоположението

Историята на местоположението ни всъщност са всички места, на които сме били с телефона или таблета си с Android. Тази история позволява на Google да ни показва интересна информация, както и да усъвършенства резултатите от търсенията ни, така че да са максимално полезни в самия момент на търсене. Ето най-важните неща за историята на местоположението ни, които трябва да можем да правим.

I. Включване или изключване на историята

Ако изключите историята на местоположението си, Google повече няма да съхранява информация за това къде сте били. Включването/изключването на тази функция става по два начина:

          Включване/изключване от Google Settings

  1. От менюто с приложения в устройството ви отворете приложението Google settings или менюто Settings (иконата му е зъбчато колело със синьо кръгче по средата).
  2. Изберете Location > Google Location History за акаунта, който искате да промените.
  3. Активирайте/деактивирайте функцията. Ако изберете Device only ще активирате/деактивирате функцията само на устройството, на което работите. Ако изберете Google Account, ще я деактивирате/активирате на всички устройства свързани с Google акаунта ви.

          Включване/изключване от уебсайта Account History

  1. Отворете сайта google.com/settings/accounthistory. Ако бъдете помолени, впишете се в съответния си Google акаунт.
  2. Намерете Places you go и с помощта на ключето активирайте или деактивирайте Location History. Ако я деактивирате тук, имайте предвид, че тя ще е деактивирана във всички устройства регистрирани в този акаунт.

II. Изтриване на историята на местоположението

            Изтриване на цялата история през Google Settings

  1. Отворете приложението Google Settings на мобилното си устройство.
  2. Изберете Location > Location History.
  3. В долната част на екрана натиснете върху Delete Location History. Имайте предвид, че цялата история ще бъде изтрита. Това може да създаде проблеми в работата на отделни приложения като Google Now, например.

            Частично изтриване на историята от уебсайта Location History

  1. Отворете сайта maps.google.com/locationhistory и се впишете в Google акаунта си.
  2. Можете да изтриете историята си по няколко начина:

Дата: изберете Delete history from this day, за да изтриете историята от конкретен ден или Delete history from this time period, за да изтриете историята от няколко избрани от вас дни.

Индивидуално местоположение: изберете конкретна локация на картата или в списъка и така можете да изтриете посещенията ви само на това място.

Цялата история: изберете Delete all history, за да изтриете цялата си история.

Забележка: когато сте активирали историята на местоположението си, автоматично разрешавате на Google достъп до тази информация, която компанията ползва с цел да подобрява услугите си. Google гарантират, че при този достъп са спазени всички права за неприкосновеност на данните на потребителите.

Подобряване на точността на местоположението ни

Ако мислите, че Google Maps не може да определи местоположението ви правилно, то можете да се опитате да го коригирате. На първо място, излезте някъде на открито, където GPS сигналът е по-силен. Активирайте достъпа си до Wi-Fi, влезте в приложението Google Карти, натиснете иконата с трите хоризонтални линии и след това Настройки > Съвети за точността на местоположението.

Ако местоположението ви не може да бъде точно определено, то поне ще видите голям син кръг – възможно е да се намирате навсякъде в неговата вътрешност.

Google Maps определя местоположението ни по няколко различни начина: чрез GPS (с точност до няколко метра), чрез Wi-Fi (въз основа на разположените в района Wi-Fi мрежи), чрез мобилния ви интернет (с точност до няколкостотин метра) или чрез сензорите в телефона или таблета ви, към които се причисляват акселерометри, компаси, жироскопи или барометри.




Смартфони

Таблети