Бъдете инкогнито в света на Андроид


17.07.2015 | прочетено: 2126 | категория: Полезно за Android
етикети: изтриване на историята на сърфирането, режим инкогнито Андроид, история на местоположението

Нашите смартфони и таблети успяват да бъдат толкова полезни поради факта, че умело боравят с личните ни данни. И все пак, фактът, че цялата ни информация се съдържа в едно свързано към интернет устройство е обезпокоителен – въпреки взетите мерки за сигурност личните ни данни са достъпни за всеки, който знае как да ги получи.

Добрата новина е, че има начин, по който да ограничим количеството данни, които Android получава от нас непрекъснато. Това може да стане по три начина: чрез сърфиране в режим „инкогнито”, чрез триене на търсенията и историята на сърфирането ни и чрез правилно управление на историята на местонахождението ни. Ето какво представлява всеки един от тях:

Сърфиране в режим „инкогнито”

Ако не искате браузърът Google Chrome да пази информацията за това кои сайтове посещавате и какво сте теглили, тогава активирайте неговия „инкогнито” режим. За целта просто отворете прозорец в Chrome от своя смартфон или таблет и след това докоснете менюто Chrome. В зависимост от устройството, което ползвате, това меню ще представлява или три вертикално разположени точки или икона подобна на бележка. От менюто изберете опцията New incognito tab (Нов раздел „инкогнито”). Ще се отвори нов прозорец със специална икона наподобяваща лице на човек, носещ очила и шапка. Инкогнито прозорците се затварят по същия начин като нормалните прозорци на браузъра.

Можете да отворите много инкогнито прозорци едновременно, а можете и да комбинирате инкогнито със стандартни прозорци. Имайте предвид, обаче, че историята на сърфирането ви продължава да бъде видима за сайтовете, които посещавате, за работодателя ви или за доставчика ви на интернет услуги.

Изтриване на търсенията и историята на сърфирането

Всички ключови думи, с които сте търсили нещо в Chrome, както и цялата история на сърфирането ви се пазят в страницата Web & App Activity. Ако искате да изтриете тази информация, отворете Chrome на Android устройството си и изпишете името на тази страница – „Web & App Activity”. В раздела Account History (История на профила) натиснете върху Manage Activity (Управление на историята). Може да бъдете помолени да влезете в Google акаунта си.

От тук нататък имате няколко опции: можете да триете сайтове един по един (поставете отметка срещу сайта, който искате да изтриете и след това натиснете бутона Delete (Изтриване) в горната част на страницата), да триете цялата информация за деня (поставете отметка срещу съответната дата) или да изтриете цялата история на сърфирането си. Последното става с натискане на менюто в горната дясна част на екрана и след това избиране на Delete > Advanced (Изтриване на опциите -> Разширени). След това остава само да изберете All time > Remove > Delete (За всички времена > Премахване > Изтриване) и цялата история на сърфирането ви ще изчезне.

Ако не искате Google да пази историята на сърфирането ви по принцип можете да деактивирате тази опция. Това става в страницата Account History (История на профила). За временна „деактивация” на пазенето на данни по-добре използвайте инкогнито прозорци.

Управление на историята на местоположението

Google знае къде се намирате и на базата на тези данни ви дава полезна информация. Ако, обаче, не искате местоположението ви да бъде „видимо”, можете да деактивирате така наречената „история на местоположението”. Това са всички места, на които телефонът или таблетът е „усетил”, че сте били. Деактивацията може да стане в менюто Settings (Настройки) в телефона или таблета, в приложението Google Settings или дори в сайта Account History (вижте по-горе). Просто търсете словосъчетанието “Location History” и после или деактивирайте пазенето на данни за местоположението ви или изтрийте вече записаните такива. За по-подробна информация относно историята на местоположението ни, вижте този материал.




Смартфони

Таблети