Работете с Google Docs офлайн


16.07.2015 | прочетено: 784 | категория: Полезно за Android
етикети: google docs офлайн, google drive, офис приложения, приложения за android

От доста време насам Google успешно предлагат на потребителите облачна алтернатива на софтуер за продуктивност от типа на Microsoft Office. Става въпрос, разбира се, за продуктите Google Drive, Docs, Sheets и Slides, които имат специална версия за Android налична в Google Play.

Облачният софтуер на Google е изключително полезен, тъй като ни дава възможност да разглеждаме или теглим файловете си от което и да е устройство, стига да е свързано към интернет. Знаете ли, обаче, че не е задължително да сме свързани към Мрежата, за да ползваме тези услуги? По-долу ще прочетете за три неща, които можем да правим в Google Docs офлайн (избираме тази услуга за примерна, но същото важи и за останалите три).

Как да активираме офлайн достъпа до конкретен файл

За да направим така, че да виждаме някой файл в Docs офлайн трябва специално да го настроим. Самото настройване, разбира се, изисква връзка с интернет. Има два начина, по които можем да активираме офлайн достъпа до даден файл.

Можем да натиснем сивия бутон представляващ сиво кръгче с буквата “I” по средата. Той се намира или до файла или вътре в него или дори в списъка с файлове. Работете с Google Docs офлайнВ панела с подробности за файла ще видим опция Keep on device („Съхраняване офлайн”). За да активираме офлайн достъпа, трябва да променим настройката срещу тази опция от Off на On.

Работете с Google Docs офлайнДругият вариант е да натиснем и задържим един файл в продължение на няколко секунди. Ще се появи малко поле съдържащо иконата за офлайн достъп, представляваща тъмносива карфица. Трябва само да я натиснем. Ако карфицата не е запълнена, а само контурна, то значи въпросният файл вече е с активиран офлайн достъп.

Работете с Google Docs офлайнВсички файлове с активиран офлайн достъп могат да се намерят в раздела Офлайн, който се намира в лявата част на навигационния панел на приложението. Към тях могат да спадат документи създадени в Docs, Sheets и Slides, качени снимки или файлове във форматите pdf, .doc, .xls и .ppt.

Как да премахнем офлайн достъпа до файл

Първият начин, по който можем да направим това, е обратното на това, което описахме първо горе. След натискане на иконата “I” трябва просто да променим опцията срещу Keep on device от On на Off.

Вторият начин също е аналогичен на този по-горе. След задържане на файл в продължение на няколко секунди ще се появи поле съдържащо контурна карфица, която трябва да натиснем. Отново, ако карфицата е запълнена, то въпросният файл вече е с неактивен офлайн достъп.

Как промените добавени офлайн да се отразят и на онлайн документа

Услугите на Google са наистина интелигентни. Освен че ни позволява офлайн достъп до файловете ни, Google правят възможно и внасянето на промени в тези файлове, които след това автоматично се отразяват и на онлайн версията на същия файл. Тук не трябва да правим нищо особено. Можем да редактираме който файл си искаме и веднага щом се свържем с интернет Google ще обнови онлайн документите с всички промени, които сте им нанесли офлайн.




Смартфони

Таблети