Разгледайте отблизо Плутон


14.07.2015 | прочетено: 578 | категория: Новини
етикети: doodle

След девет години и половина мисията на НАСА "Нови Хоризонти" ще достигне своята крайна цел - планетата Плутон и нейния спътник Харон. Стартирайки проекта на 19 януари 2006 година целта на учените е да изследват най-малко познатата на човечеството планета. Плутон е открит от астронома Клайд Томбо през 1930 г. Масата и диаметърът на планетата-джудже остават неизвестни в продължение на години след неговото откриване. Едва след наблюдаване на неговия спътник - Харон през 1978 г. учените успяват да определят масата им, прилагайки законите на Кеплер. По-късно чрез телескопите с адаптивна оптика е определен и диаметърът на Плутон. Днес корабът "Нови Хоризонти" ще достигне на 12 500 км от Плутон и на 28 800 от спътника му Харон, за да заснеме планетата джудже и ще направи спектрални карти, спомагайки да се изучи повърхността на планетата и температурата на съставните и материали.

Космическият кораб "Нови Хоризонти"

Проектиран в лаборатонията на Джон Хопкинс в Мериленд, космическият кораб "Нови Хоризонти" е със здрав и лек дизайн, за да издържи на дългото и трудно пътешествие през студените и тъмни граници на Слънчевата система. Напълно заредена сондата с размер на пиано тежи едва 478 килограма. За да завърши мисията си до Плутон, Нови Хоризонти се нуждае от по-малко енергия, отколкото две 100-ватови крушки. По време на своя полет кораба комуникира със Земята чрез 2,1 метрова антена, а "мозъка" на системата е 12 мегахерцовият Mongoose V процесор. Интересен факт е, че температурата във вътрешността на кораба се поддържа между 10 и 30 градуса по Целзий, благодарение на специално проектираното топлоизолационно покритие, гарантирайки по този начин нормалното функциониране на системата.

Бъдете едни от първите видели Плутон отблизо

В бъдеще вероятно ще бъде възможно човек да пътува до далечни планети без това да му отнема години, но днес притиснати от времето се налага да използваме техника, която да ни предаде информация за обкръжението на нашата планета. Изследванията на космоса в миналото са били достъпни до ограничен кръг хора, но с развитието на технологиите днес може да се запознаваме с най-новите постижения на космическите мисии в реално време. Единственото, което трябва да направите е да инсталирате на своя смартфон или таблет приложението NASA. Освен мисията "Нови Хоризонти", чрез официалното приложение на американската агенция за космически изследвания може да научите за други активни проекти, да разгледате актуални снимки, видео материали и новини.




Смартфони

Таблети