Как да използваме картите на Google Maps без интернет


03.07.2015 | прочетено: 23912 | категория: Полезно за Android
етикети: офлайн карти за Android, как да ползваме Google Maps без интернет, приложения за android

Google Maps е една от най-революционните услуги, които човечеството е създавало в последните години. Уебсайтът, а вече и мобилното приложение, ни позволяват да намираме пътя си за секунди и дори да се ориентираме предварително в непозната обстановка, използвайки функцията Street View. Единственото условие е да имаме интернет.

Понякога, обаче, се случва така, че точно когато имаме нужда от услуга като Google Maps или сме в район, в който няма нито клетъчен сигнал, нито Wi-Fi или просто сме достигнали лимита си месечни данни и не можем да си позволим да продължим да използваме интернет. Добрата новина е, че Google Maps ни позволява да изтеглим дадена карта предварително и след това да я ползваме на телефона или таблета си, дори когато не разполагаме с интернет.

Как да изтеглим карта от Google Maps за по-нататъшно ползване

Влезте в Google Maps от своето Android устройство и в полето за търсене изпишете името на обекта или улицата, която искате да се визуализира. Не се приближавайте твърде много до обекта, за да останат на екрана и улиците, които водят до него.

Запазване на Google Карта

След това напишете “OK Maps” в лентата за търсене.

Запазване на Google КартаИзберете опцията Save и въведете име на картата.

Запазване на Google КартаЗапазване на Google Карта

 

Как да отворим вече изтеглена от Google Maps карта

Да предположим, че вече сте на „конкретното място” – далеч от интернет – и искате да ползвате картата, която сте съхранили още у дома. Как да я намерите? Отново влезте в приложението и натиснете малката меню-отметка в долния ляв ъгъл. Менюто ще се отвори с приплъзване. Когато това стане, натиснете върху Your Places („Вашите места”), като не обръщайте внимание на опциите под него. След това навигирайте по екрана с пръст, докато откриете под-менюто Offline maps („Офлайн карти”). Там се съхраняват всички ваши изтеглени карти.

Запазване на Google Карта

Недостатъци на офлайн картите

Google Maps, разбира се, е замислена като онлайн услуга, затова не очаквайте същата функционалност и офлайн. На първо място, офлайн картите са ограничени като размер. Ако се опитате да визуализирате твърде голяма площ на екрана си ще се натъкнете на съобщение за грешка. Освен това, съхранените карти не поддържат функции като GPS или навигационни инструменти. На практика, те са просто един електронен вариант на книжните карти. Но пък са в телефона ви.




Смартфони

Таблети