Измерете интернет скоростта на вашето Андроид устройство


06.07.2015 | прочетено: 1971 | категория: Приложения за Android
етикети: интернет скорост, мобилен интернет, приложения за android

Само допреди десетилетие домашният интернет бе лукс, който не всеки можеше да си позволи. Днес, обаче, достъпът до интернет се счита за даденост, точно какъвто е достъпът до питейна вода и електричество в цивилизования свят. Освен у дома, повечето от нас използват глобалната мрежа и в движение от своите смартфони и таблети.

Има два основни начина да ползваме интернет: да се свържем към безжична мрежа (лична или публична) или да използваме клетъчен интернет доставен от мобилния оператор, чиито услуги ползваме. Независимо дали става въпрос за личен безжичен или клетъчен интернет, ние плащаме за тази услуга всеки месец и трябва да сме сигурни, че обещаната от доставчика скорост е същата като тази, която ползваме на практика.

Ако имате съмнения, че интернетът на вашето Android устройство не е толкова бърз, колкото трябва или просто искате да разполагате с информация за скоростта му, то пробвайте едно от четирите безплатни приложения по-долу. Те са създадени точно с тази цел и могат да се изтеглят още сега от Google Play.

  1. Speedtest.net

Speedtest.net на компанията Ookla ни позволява да проведем бърз и лесен за стартиране 30-секунден текст, който веднага установява скоростта на интернет връзката. Графика визуализира постоянството на скоростта, а специален инструмент ни показва дали наличната скорост е тази, която ни е била обещана.

  1. Internet Speed Meter Lite

Хубавото на това леко приложение е, че показва информацията в статус лентата и в менюто с известия в Android, тоест можем да го ползваме дори когато правим нещо друго на телефона/таблета си. Безплатна и в същото време без каквито и да било реклами, услугата ни уведомява за скоростта на интернет в реално време както и за количеството данни, които използваме всекидневно. Полезно е, също така, разделянето на информацията за клетъчната от тази за Wi-Fi връзката.

  1. Speed Test Light

Още едно леко приложение, което измерва скоростта на теглене и качване, както и забавянията в преноса на пакети. Хубавото на Speed Test Light е, че разполага с изключително лесен за навигация интерфейс и с автоматична функция за тестване на алгоритмите спрямо типа връзка – клетъчна или Wi-Fi. Малката услуга работи почти неосезаемо и не изчерпа твърде много от ресурсите на системата.

  1. Internet Speed Test

Internet Speed Test е мощна програма с атрактивен, но лесен за използване интерфейс. Също като Speed Test Light автоматично отчита типа връзка и дава детайлна информация за характеристиките на всяка една мрежа, както и за нейната скорост. Не се притеснявайте от сложния интерфейс: приложението е напълно съвместимо и с по-стари устройства, само че в тях анимациите трябва да се изключат.




Смартфони

Таблети