Честит Трети март от Revo.bg


03.03.2015 | прочетено: 818 | категория: Новини
етикети: празник

На днешния ден се навършват 137 години от една от най-славните дати в историята на нашата държава - Освобождението ни от османско владичество. Тази повратна точка в историята на България се бележи от подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 година (или на 19 февруари по стар стил). Предварителният мирен договор, чиято цел е, макар и неокончателно, да възстанови българската държава, се подписва в Сан Стефано (днес квартал на Истанбул носещ името Йешилкьой) от четири страни: представителите на освободителката Русия граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов, външния министър на Османската империя Савфет Мехмед паша и османския посланик в Германия Садулах бей.

Подписването на този така наречен „прелиминарен” договор се потвърждава с последвалия международен (наречен още Берлински) договор, благодарение на който България отново официално изниква на картата на Европа.

Действията довели до подписването на Санстефанския мирен договор преди 137 години са резултат на дългогодишните стремежи на българите да възстановят своята независимост от една страна, както и на изключително динамичния политически климат в Европа от друга. Фактът, че някои от господстващите политически сили на континента осъзнават, че  тогавашната „Турция няма място в Европа” печели на българите най-големия съюзник в предстоящата борба с Османската империя – Русия.

На 27 юни (по нов стил) руските войски преминават река Дунав и се установяват в Свищов, така превръщайки го в първия освободен град на България (до днес, трети март се чества в Свищов с ритуално преплуване на река Дунав и достигане на румънския бряг). Руската армия се състои от три части заемащи три стратегически места в Северна България. Най-успешен, а и останал завинаги в историята с геройството си, е така нареченият Преден отряд позициониран на Шипченския проход. В този отряд участват и много български войници, а битката е увековечена от стихотворението на Иван Вазов „Опълченците на Шипка”. Макар че, според историците, руската армия не е разполагала с добра стратегия за опазването на Шипка, геройството на българи и руснаци в крайна сметка удържа прохода, разбивайки армията на Сюлейман паша.

Руската армия преминава Стара планина и постепенно настъпва към Истанбул, освобождавайки българските територии по пътя си и в крайна сметка принуждавайки Османската империя да моли  за примирие. На 3 март въпросното примирие е сключено и макар и разделена на територии, България най-накрая може да поеме управлението си в свои ръце.

С тази кратка историческа справка искахме да напомним на българите за важните събития, които, в крайна сметка, са върнали на нашия народ най-ценното нещо – свободата на самоуправление. Днес тази свобода приема най-различни форми, включително възможността сами да избираме това, което искаме. Можем да разбираме това твърдение напълно абстрактно или съвсем конкретно.

Днес, например, ние разполагаме дори със свободата сами да проектираме новото си мобилно устройство, без изобщо да се налага да бъдем дизайнери по професия! Ако имате идеи как бихте искали да изглежда следващия смартфон на Revo, включете се в нашата анкета във Facebook и не само ще ни помогнете да създадем точно този телефон, от който се нуждаете, но и ще имате възможността да получите вълнуващи награди. Всички участвали в анкетата печелят! Повече информация за инициативата ни можете да намерите тук.

В чест на Националния ни празник Google за четвърта поредна година също смениха логото на българската версия на търсачката. "Драскулката" представлява нощно небе огряно от фойерверки в бяло, зелено и червено.

137 години от освобождението на България


Смартфони

Таблети