Какво представляват джаджите и как да си създадем своя


02.03.2015 | прочетено: 1437 | категория: Полезно за Android
етикети: джаджи

По същество всички мобилни операционни системи малко или много си приличат. Това, което наистина отличава Android от всички негови конкуренти, обаче, са джаджите. Дори да не знаете какво е джаджа, вие използвате такива всеки ден в своя таблет или смартфон с Android.

Джаджите са тези винаги активни приложения, които ви позволяват да научавате нова информация директно от началния екран на мобилното ви устройство. Те могат да имат най-разнообразни функции: да ви информират за прогнозата за времето, за нови клипове в YouTube от канал, за който сте абонирани и какво ли още не. Това, което прави джаджите вълнуващи е фактът, че, за да научим нещо ново, не трябва дори да натискаме екрана. По този начин те ни информират за всичко важно едновременно бързо и лесно.

Джаджите са малки, което означава, че можем да позиционираме няколко от тях на всеки от началните си екрани. Има, разбира се, и по-големи, които могат да се разположат по възможно най-икономичния начин благодарение на лончъри от типа на Launcher Pro, например. Но като се има предвид колко големи стават екраните на смартфоните и таблетите, почти няма да ни се наложи да прибягваме до използването на такива лончъри.

Колкото по-мощен е телефонът или таблетът ви, толкова по-добре функционират джаджите ви: обновяват се по-бързо и разполагат с повече настройки за персонализация. Единственият им истински недостатък е, че консумират много данни, а и изтощават батерията ни по-бързо. Ето защо трябва да намерите баланса, добавяйки към заглавния екран само толкова джаджи, колкото са ви наистина необходими.

За да разберете дали наистина джаджите, които използвате, консумират твърде много батерия, изтеглете си някое приложение за наблюдение на задачите. То ще ви каже точно кои приложения хабят точно колко батерия. Нещо повече, съществуват и джаджи, чиято цел е да щадят живота на батерията ви, позволявайки ви, например, да изключвате по-динамични процеси само с едно натискане.

Накратко, ако решите да не използвате никакви джаджи, това ще означава, че не използвате максимално възможностите на Android. Целта на този и следващите няколко материала е да ви поднесем цялата важна информация, която трябва да знаете за джаджите, както и да ви препоръчаме джаджи с различни предназначения.

Откъде можем да се сдобием с джаджи?

Още щом извадите своя таблет или смартфон с Android от кутията, можете да бъдете сигурни, че той ще разполага с джаджи. Още повече джаджи, разбира се, могат да се изтеглят директно от магазина за приложения Google Play.

Как да добавим джаджа?

Независимо как точно сте се сдобили с една джаджа (дали е била в устройството ви още при покупка или сте я изтеглили), тя ще се намира в едно и също меню. За да я намерите, натиснете бутона Меню и ще видите две отметки: Apps (приложения) и Widgets (джаджи). Натиснете върху Widgets, за да видите всички джаджи, които са на разположение.

Когато намерите тази, която искате да добавите към заглавния си екран, натиснете върху нея и не пускайте, докато не се появи същия този екран. Без да вдигате пръста си приплъзнете джаджата към заглавния екран и я пуснете на избрано от вас свободно място. Ако не ви харесва новата й  позиция, натиснете я, задръжте и я преместете на друго място.

Направете си собствена джаджа

Свободната природа на Android ни позволява даже да си създаваме джаджи сами. За целта трябва да изтеглим приложението Ultimate Custom Widget от Google Play. Ето как се създава джаджа в три прости стъпки:

  1. Стартиране на Ultimate Custom Widget: Намерете, инсталирайте и отворете приложението Ultimate Custom Widget. Натиснете върху опцията Add/Remove. Ще се появи избор от няколко предназначения за джаджи: час и дата, часовник, ниво на батерията, температура и време, прогнози за времето, форми и електронна поща.
  2. Сортиране на елементите: Добавяйки повече елементи към своята джаджа, ще започнете да ги виждате в горния ляв ъгъл. За да ги позиционирате точно така както искате изберете опцията Select Object и просто ги придвижете в желаната посока.
  3. Създаване на хотспотове: Така наречените „хотспотове” са елементи на джаджата отличаващи се с интерактивност. Ultimate Custom Widget ви дава доста голяма свобода в определянето на функцията на всеки атрибут на джаджата. След като сте готови, просто натиснете Save и вече можете да позиционирате джаджата на заглавния екран.



Смартфони

Таблети