Ден на труда


01.05.2015 | прочетено: 462 | категория: Новини
етикети: празник

Днес отбелязваме Деня на труда. На 1 май в Република България и в много други държави се отдава заслужена почест към обществените и икономическите постижения на работническото движение. Освен в нашата страна, Денят на труда е официален празник и в Австрия, Тайланд, Германия, Русия и други.

Защо 1 май е избран за Деня на труда

Празникът е свързан с работническите протести от края на 19 век. Емблематичната дата 1 май 1886 година се оказва повратна точка в световен мащаб. На този ден в САЩ се провежда един от най-масовите протести, в който вземат участие над 300 000 работници. Исканията им са за въвеждане на официален осем часов работен ден. Примерът им е последван и от други държави, включително Франция и Нидерландия, където призовават пролетарските организации към спиране на работа на 1 май и провеждане на масови демонстрации с цел официално признаване на 8-часовия работен ден.

Ден на труда в България

В България Денят на труда е официален празник от 1939 година. От 1945 година 1 май се характеризира с провеждането на манифестации във всяко населено място. Участието на държавните служители в тях било задължително, а скандираните лозунги прославяли труда и работническата класа. След 1989 г. Денят на труда продължава да е един от официалните празници и неработен ден в Република България, но вече не се наблюдават масови прояви.

Ден на труда по света

"Денят на труда" или "Международният ден на работниците" в много страни се отбелязва на 1 май, но има и такива, в които празника се чества на друга дата, дори месец. На Бахамските острови например това е първия петък на месец юни. По този начин се създава предпоставка работните да имат по-дълъг уикенд. В столицата се провежда парад, в който освен държавни служители вземат участие и традиционни африкански Junkanoo изпълнители. В Канада Деня на труда се празнува през първия понеделник на септември. Интересна традиция в САЩ и Канада е да се носят бели дрехи след Деня на труда. Тази традиция има различни интерпретации. Според някои тя е основана на неофициалното отбелязване на края на лятото, а според други белият цвят е бил символ за новите членове на средната класа в края на 19ти и началото на 20ти век.

129 години след масовите протести, провели се в САЩ, правата на работниците вече са защитени със закони. С развитието на технологиите труда във всяка една област не само се обезопаси, но също така се и улесни. С помощта на компютрите, операции, които преди два века са се осъществявали в продължение на седмици, днес се извършват за секунди. Тенденцията умните джаджи да придобиват все по-компактни размери, ни позволи чрез нашите смартфони да работим дори в движение.

Как би изглеждал Деня на труда след още 100 години можем само да предполагаме. Това, което ние от Revo можем да ви гарантираме, е че ще продължим да ви осигуряваме "Революционни технологии, на революционни цени", за да се наслаждавате на безпроблемна работа с мобилното си устройство, независимо дали го използвате в свободното си време или за бизнес приложение.




Смартфони

Таблети