Android Lollipop и неговите предшественици


30.04.2015 | прочетено: 1090 | категория: Полезно за Android
етикети: версии на Android, android kitkat

В предишен материал ви разказахме накратко основните моменти от историята на най-популярната мобилна операционна система, която използват днешните смартфони и таблети – Android. Тук продължаваме темата, но ще обърнем повече внимание на всяка една от версиите на платформата, отбелязвайки най-важните й нововъведения.

Android 1.0

Първата версия с търговска цел на софтуера се появява на 23 септември 2008 година. Позволява достъп до магазина за приложения Android Market, зареждане на HTML и XHTML страници в браузъра, поддържа ред услуги на Google като Maps, Gmail, Search и Talk, а също медиен плейър, Bluetooth, Wi-Fi и други.

Android 1.5 Cupcake

Версията излиза на 27 април 2009 година и поставя началото на традицията всеки следващ ъпдейт да носи името на десерт. Този означава „кексче”. Новата версия доставя поддръжка на виртуални клавиатури на чужди производители и на джаджи. Позволява запис на видео в MPEG-4 или 3GP формат, поддържа анимации по екрана и позволява качване на видео в YouTube.

Android 1.6 Donut („поничка”)

Излиза на 15 септември 2009 година. Прави достъпът до камерата по-бърз, позволява изтриването на няколко снимки наведнъж, поддържа WVGA резолюция на екрана и други.

Android 2.0 Éclair („еклер”)

Излиза на 26 октомври 2009 година. Поддържа Bluetooth 2.1, набиране или изпращане на SMS на контакт с натискане върху снимката му, поддръжка на светкавица, цифрово увеличение на образа, коригиране на баланса на бялото и други. Нов потребителски интерфейс с поддръжка на HTML5 и на анимирани тапети.

Android 2.2–2.2.3 Froyo („замразен йогурт”)

Излиза на 20 май 2010 година. Внася оптимизация на скоростта и паметта. Позволява „изскачането” на известия, подобрява лончъра за приложения, въвежда бързо превключване между езици, позволява инсталиране на приложения в карта памет, започва да поддържа Adobe Flash. Поддържа също екрани с по-голяма гъстота на пикселите – до 320 пиксела на инч.

Android 2.3–2.3.2 Gingerbread („джинджифилова сладка”)

Излиза на 6 декември 2010 година и внася нов по-бърз и семпъл интерфейс, поддръжка на високи резолюции (над WXGA), бърза работа с опциите „копиране” и „поставяне”, поддръжка на NFC,  Download Manager за лесно боравене със свалени файлове, поддръжка на повече от една камери, подобряване на енергийната ефективност и поддръжка на сензори като жироскоп и барометър.

Android 3.0 Honeycomb („медна пита”)

Излиза на 22 февруари 2011 година и внася поддръжка на таблети с нов „холографен” интерфейс, системна лента с бутони, улеснен мултитаскинг, отметки в браузъра, поддръжка на процесори с многобройни ядра, възможност за криптиране на данни и други.

Android 4.0–4.0.2 Ice Cream Sandwich („сладолед – сандвич”)

Излиза на 19 октомври 2011 година и позволява лесно създаване на папки, правене на скрийншот изображения, достъп до приложения директно от заключения екран, редактиране на снимки от самото мобилно устройство и други. Въвежда интеграция със социални мрежи в приложението People и позволява снимането на видео с 1080р резолюция.

Android 4.1 Jelly Bean („желиран бонбон”)

Обявена на 27 юни 2012 година. Включва по-гладък потребителски интерфейс, свободно позициониране на шорткътовете и джаджите по екрана, поддръжка на мултиканално аудио и други.

Android 4.2 Jelly Bean („желиран бонбон”)

Излиза на 13 ноември 2012 година. Въвежда скрийнсейвъри, които показват информация при заключен телефон или таблет, многобройни потребителски акаунти при таблетите, нов часовник, групово писане на съобщения и други.

Android 4.3 Jelly Bean („желиран бонбон”)

Дебютира на 24 юли 2013 година и поддържа Bluetooth low energy, OpenGL ES 3.0 за по-добра графика на видео игрите, нов потребителски интерфейс, поддръжка на 4К резолюция и поддръжка на езици, на които се пише отдясно наляво.

Android 4.4 KitKat

Излиза на 31 октомври 2013 година. Въвежда нов интерфейс с бели, вместо сини елементи, възможност за безжичен печат, оптимизация на производителността на устройства с по-слаби спецификации и много други.

Android 5.0–5.0.2 Lollipop („близалка”)

Излиза на 12 ноември 2014 година и въвежда неща като: поддръжка на 64-битови процесори, нов интерфейс базиран на така наречения „материален дизайн”, нова технология за подобряване на живота на батерията на име Project Volta, запаметяване на последно използваните приложения и много други.




Смартфони

Таблети