Всичко, което трябва да знаем за камерите в мобилните ни устройства – матрица и мегапиксели


17.03.2015 | прочетено: 8077 | категория: Хардуер
етикети: камера на таблет, камера на смартфон

Всеки притежател на смартфон или таблет, дори не подозира, че държи в ръцете си едно революционно устройство. Мобилните джаджи промениха живота ни в много аспекти, като днес ще обърнем по-голямо внимание на техните фотографски възможности.

Революцията, която смартфоните и таблетите направиха във фотографията е безспорна: само допреди двайсет години с добри фотоапарати разполагаха само професионалните фотографи, а допреди десет тези от нас, които искаха да правят добри снимки, трябваше да инвестират хиляди в качествен DSLR апарат. Днес подобни инвестиции не са нужни: за средния потребител камерата на смартфона е напълно достатъчна.

Ако винаги сте се чудили как смартфонът или таблетът ви правят толкова хубави снимки, този материал ще ви даде всички отговори. В първата част ще се запознаем с две от най-важните характеристики на камерите – вида матрица и броя на мегапикселите.

Матрица

Цифровите камери са съставени от три основни компонента: обектив, матрица и процесор на сигнала на изображението. Повечето такива камери поддържат и видео, като това добавя в тях още един компонент – видео енкодер. Камерата на смартфона или таблета „вижда” някаква сцена, изпраща светлината на тази сцена  до матрицата, след това матрицата я изпраща до процесора на сигнала, който на свой ред, може да върне информацията до камерата с цел да направи изображението по-добро и накрая резултът от цялата тази комуникация е готова снимка. При снимането на видео процесът е същият, само че преди да получим завършен видео файл се намесва споменатият вече енкодер.

Цифровите камери използват два вида матрица – CMOS или CCD. Камерите на смартфоните използват първия тип, макар че и двете технологии имат една и съща цел: да превърнат светлината в електрически сигнали.

CCD е по-„традиционен” вид матрица. Тази матрица разполага с редове кондензатори, които улавят всеки пиксел в изображението, като данните се превръщат в електрически заряд. Този заряд по-нататък се обръща в последователност от импулси и се съхранява под формата на цифрово изображение. Тази технология представя сцените по-естествено от CMOS. Докато при CCD цялото изображение се превръща в поредица от импулси, при CMOS, всеки отделен пиксел разполага със собствени вериги и си създава своя собствена поредица от импулси. Тоест, при CCD изображението се създава наведнъж, докато при CMOS, то се „сканира” – или вертикално или хоризантално – тоест, създава се последователно. Причината, поради която CMOS е предпочитаната технология за смартфоните е, че тя използва много по-малко електроенергия и е идеална за вграждане в мобилни устройства с малко размери, като освен всичко това е и по-бърза.

Това, на което трябва да обърнем внимание, ако наистина търсим мобилно устройство за фотографски цели, е размерът на матрицата. Повечето от смартфоните използват матрица с размер 1/6" или 3 х 2,4 х 1,80 милиметра. Някои, обаче, имат по-големи сензори – например 1/4" или 4 х 3,2 х 2,4 милиметра. Някои смартфони стигат чак до 2/3" или 11 х 8,8 х 6,6 милиметра – подобни матрици използват някои самостоятелни фотоапарати! Колкото по-голяма е една матрица, толкова повече светлина може да улови и толкова по-добре се справя при снимане на тъмно.

Мита за мегапикселите

На пръв поглед изглежда, че колкото повече мегапиксели поддържа една камера за смартфон, толкова по-качествени изображения ще прави. Днес на пазара могат да се намерят много смартфони с камери поддържащи 14 или повече мегапиксела. Какво, обаче, се крие точно зад броя на мегапикселите?

Всъщност, броят на мегапикселите определя реалния размер на снимките, които правим, тоест, колко би бил максималният им размер ако ги принтираме с резолюция на принтера от 200dpi. Истината, обаче, е, че повечето от нас изобщо нямат нужда от толкова големи снимки, още повече, че ги разглеждаме предимно на компютъра, а ако ги принтираме, то го правим почти винаги в малки размери. Нещо повече – с колкото по-голяма резолюция снимаме, толкова повече място ще заемат снимките в телефона и таблета ни, а никой не иска постоянно да се занимава с триене на информация, нали?

Един смартфон с 5-мегапикселова камера, следователно, ще свърши перфектна работа на средния потребител, който просто обича да споделя снимките си във Facebook. Ако вече сте наистина сериозни да правите мобилна фотография, то тогава вече можете да изберете така наречените „камерафони” с резолюции над 8 мегапиксела.

В последно време производителите на смартфони и таблети започват да разбират, че потребителите са наясно с това какво точно означават мегапикселите. Ето защо, някои компании пускат модели с 4- или 5-мегапикселови камери, но оборудвани с иновативни технологии за заснемане. Тези технологии правят камерите по-добри в специфични аспекти, например, при заснемане на движещи се обекти или на сцени при слабо осветление.




Смартфони

Таблети