Какво представлява процесорът в нашето мобилно устройство


11.03.2015 | прочетено: 8576 | категория: Хардуер
етикети: полезно, android

Когато избираме нов смартфон или таблет, обръщаме внимание на няколко ключови хардуерни характеристики, като една от тях е процесорът. Днес и производителите на мобилна техника, и мобилните оператори непрекъснато изтъкват преимуществата на процесорите с повече ядра, но така и не обясняват защо повече непременно означава по-добре.

За да бъдем сигурни, че избираме правилното мобилно устройство, трябва да сме достатъчно добре информирани за това какво представляват основните му компоненти. Днес ще се опитаме да ви обясним възможно най-ясно какво представлява мобилният процесор и какво точно се крие зад броя на неговите ядра.

Какво представлява процесорът?

Днешните смартфони и таблети са едни своеобразни мини компютри, които изпълняват десетки видове задачи: възпроизвеждат музика и филми, осигуряват връзка с други хора, позволяват ни да сърфираме в Мрежата и така нататък. Всички тези сложни функции, обаче, са възможни именно благодарение на мобилния процесор. Тоест, най-просто казано, процесорът е „мозъкът” на нашето мобилно устройство, който контролира всички останали „органи”.

Разбира се, процесорът в смартфоните и таблетите е различен от този в компютрите, като главната причина са по-малките размери на мобилните устройства. Мобилният процесор е подпомаган от „под-процесори”, но всички те са интегрирани в един единствен чипсет с цел побиране в корпуса на устройството. Този чипсет се нарича още SoC – “система върху чип”.

Главният компонент в една система върху чип е централният процесор. Повечето мобилни централни процесори са създадени с ARM архитектура, като всеки от тях има различна скорост и брой ядра. Скоростта се измерва в мега или гигахерцове, като при днешните смартфони максималната скорост на един процесор (още наричана „работна честота”) е над два гигахерца. Средният брой на ядрата, пък, са две, макар че на пазара вече се предлагат много смартфони с осемядрени процесори.

Друг важен елемент от системата върху чип е графичният процесор. Той е отговорен за възпроизвеждането на графични и визуални данни и благодарение на него можем да играем игри и да отваряме уеб страници.

И накрая, в системата върху чип са интегрирани и други компоненти, които отговарят за кодирането и декодирането на видео, за работата на камерата и за възпроизвеждането на музика. Някои производители на мобилна техника вграждат в системата върху чип и модули за Wi-Fi, Bluetooth, GPS, 3G/4G и така нататък, но други предпочитат да ги отделят.

Еднаквите параметри не означават еднаква производителност

Истината е, че всички процесори са различни, тоест ако вземете два смартфона с 2GHz-ови процесори, няма гаранция, че и двата ще се справят еднакво добре. Това се дължи на различния дизайн на процесорите. Всички основни играчи на пазара за мобилни процесори - MediaTek, Nvidia, Qualcomm, Texas Instruments и Samsung – използват дизайн на компанията ARM като основа за техните процесори. Различията в работата на процесорите на всяка компания, обаче, се дължи на факта, че някои от тях се придържат строго към този дизайн, докато други взимат само комплекта с инструкции на дизайна на ARM и го надграждат по свое усмотрение.

Повече за различните дизайни (или още наречени „архитектури”) ще научите от следващата ни тема.

Брой на ядрата на процесорите

Когато чуем или прочетем „двуядрен процесор”, ние сякаш приемаме за даденост, че той трябва да бъде два пъти по-бърз от едноядрения. Това, обаче, не е точно така. Колкото повече ядра има един процесор, разбира се, толкова по-добре, но това не означава, че ще бъде по-бърз, а че просто ще разпределя различните задачи в различни ядра. На практика това означава едновременно по-бързо сърфиране в интернет и мултитаскинг и по-гладък геймплей, но и по-малко потребление на енергия. Процесорите с едно ядро трябва да увеличат напрежението си, когато им дадем повече задачи, което на свой ред увеличава и консумацията на енергия. При многоядрените процесори работата е по-добре разпределена, натоварването е по-малко и дори се подобрява животът на батерията.

Днес ако един смартфон иска да впечатли потенциалните си купувачи, той трябва да има осемядрен процесор. Разбира се, и тук различните осемядрени смартфони се справят по различен начин. Причината отново е в различните дизайнерски подходи. Samsung, например, съчетават четири високопроизводителни ядра с четири по-енергийно-ефективни ядра, които се справят с различни видове задачи. MediaTek,  пък, разделят процесорите си на осем еднакви ядра, които се справят по един и същи начин. По принцип, вторият подход е по-ефективен, но не трябва да забравяме, че работата на процесора зависи до голяма степен и от операционната система и видовете приложения, с които трябва да борави.




Смартфони

Таблети