Google Translate вече превежда на български и изображения


12.08.2015 | прочетено: 9432 | категория: Новини
етикети: превод на текст от снимка, превод на изображения, google преводач

Услугата за превод Google Translate става все по-интелигентна. От доста време мобилното й приложение ни позволяваше да направим снимка на нещо съдържащо текст – като табела, например – и после директно я превеждаше на 36 езика. От началото на тази година, обаче, Translate направи процеса още по-бърз като премахна нуждата от снимане: достатъчно бе да насочим камерата на телефона си към някакъв знак, за да видим превода му в реално време.

Досега, обаче, този тип мигновен превод бе възможен само на седем езика – английски, френски, немски, италиански, португалски, руски и испански. Е, отскоро Google превежда изображения и на български, както и на още 19 световни езика. Достатъчно е само да насочим камерата си към някакъв текст и да изберем превод от съответния език на който е написан на български или обратно - от български на чужд език - и ще видим превода в реално време. Не е нужно дори да правим снимка.

Иновативният метод за превод е възможен благодарение на специална технология използвана в Google Translate наречена „конволюционни неврални мрежи”. Благодарение на нея услугата не само различава текста от изображенията, но и може да идентифицира букви написани във всевъзможни шрифтове.

Освен на изброените по-горе седем езика и български, Google Translate вече превежда от и на каталонски, хърватски, чешки, датски, филипински, фински, унгарски, индонезийски, литовски, норвежки, полски, румънски, словашки, шведски, турски и украински.




Смартфони

Таблети