Какво представлява технологията on-cell при дисплеите


14.04.2016 | прочетено: 944 | категория: Хардуер
етикети: тъчскрийн, on-cell дисплеи, on-cell

Производителите на дисплеи за мобилни устройства от години се опитват да намерят начин да опростят производството на сензорни екрани. Един метод, който позволява постигането на тази цел и който вече е добил сравнително голяма популярност се нарича on-cell. Най-просто казано, при тази технология върху най-обикновен дисплей директно се полага единичен сензорен слой. Комбинирането на дисплея с въпросния слой не само опростява производството, но и понижава цената му.

При обикновените дисплеи сензорната част е отделен компонент положен над екрана. При on-cell обаче същата тази част представлява един съвсем тънък TFT слой. Освен, че е по-лесен и по-евтин за производство, този слой предлага и по-добри оптични свойства на целия дисплей, тъй като е избегнато използването на много слоеве, които в известна степен изкривяват образа.

Една от компаниите, произвеждащи on-cell дисплеи успява да елиминира четири компонента от традиционните дисплеи (слоя с въздух, защитния слой и двата ITO филма), като, в допълнение, използва само един, а не, както обикновено, четири маскиращи слоя.

Употребата на по-малко слоеве оказва положително влияние и върху яркостта на дисплея – интензивността на яркостта може да бъде намалена без това да се отрази на нивото на яркост, което възприема крайният потребител. Причината отново е в това, че по-малкото слоеве пропускат повече светлина. Докато обикновените сензорни екрани поддържат ниво на прозрачност от около 88%, това на on-cell дисплеите е 93%. Намалената интензивност на яркостта означава и още едно хубаво нещо – по-малка консумация на енергия, а от там и по-дълъг живот на батерията.

От няколко дни в портфолиото ни включихме 64-битовия осемядрен 4G смартфон Revo You, който освен с мощния си процесор впечатлява и с иновативния си екран. Новия флагман е с 5.0" On-Cell дисплей, поддържащ резолюция от 1280×720 пиксела. За високото качество на изображението благоприятства внедрената IPS технология. Дисплеите с IPS матрица се характеризират с много по-добри зрителни ъгли в комбинация с реалистични и ярки цветове. И тук картината запазва своята жизненост дори при гледане под голям ъгъл. On-Cell технологията от своя страна благоприятства удължаването живота на батерията, чрез по-малката консумация на енергия от дисплея.




Смартфони

Таблети