8 март - Международен ден на жената


08.03.2015 | прочетено: 753 | категория: Новини
етикети: празник

Днес, 8-ми март, отбелязваме Международния ден на жената. На този ден се отдава заслужено признание на постиженията на жените. Своето начало празникът води от социалистическите среди в САЩ, като постепенно губи политическата си окраска и става част от културата на много страни.

Гугъл също отбеляза за трета поредна година Международния ден на жената, като промени своето лого. "Драскулката" представлява жени от различни етноси и професии.

Международен ден на жената - google doodle 2015

Днес, ние от Revo.bg ще отдадем заслужено признание на една личност, чието влияние в развитието на технологиите е голямо. Хедвиг Ева Мария Кислер е емблематична актриса на европейското и американско кино, известна с псевдонима си Хеди Ламар (Hedy Lamarr). Освен актьорски талант, тя притежава и афинитет към точните науки. Хеди Ламар, съвместно с Джордж Антийл (George Antheil) разработват техника за скок на честотата на радио-вълните, патентована през 1942 година. Първоначалната идея на изобретателите била, тази техника да намери приложение в радио-управлението на торпеда в американската армия по време на Втората световна война. По това време те често ставали жертва на противника, който улавя подадения сигнал и го пренасочва. Ръководството  на военно-морските сили на САЩ възприели скептично патента и той бил засекретен. Едва след 1962 година, по време на блокадата на Куба, техниката намира приложение.

Откритието на Ламар и Антийл днес се използва в GPS системите, криптираните военни комуникации, Wi-Fi мрежите и безжичните телефони. За ролята им в развитието на съвременните комуникации, през 1997 г. Хеди Ламар и Джордж Антийл получават наградата на фондацията „Електронна граница“. Ламар почива на 86 години, през 2000г.




Смартфони

Таблети