Star Chart - мобилно приложение за звездобройци


09.03.2015 | прочетено: 2317 | категория: Приложения за Android
етикети: приложения за android

Обичате да гледате звездното небе нощем и да откривате любимите си съзвездия? Тогава мобилното приложение Star Chart е точно това, от което се нуждаете! Тази невероятна услуга за таблети и смартфони с Android е един виртуален планетариум, който се побира във всеки джоб или чанта!

Приложението използвано от над 15 милиона души по цял свят, ни позволява да гледаме звездите през екрана на своя телефон и таблет, който на свой ред се превръща във виртуален дисплей. Просто трябва да насочим мобилното си устройство към група звезди и приложението веднага ще ни каже кое съзведие гледаме.

StarChart комбинира усъвършенствана GPS технология с 3D карта на вселената, за да изчислява в реално време точното местоположение на всяка звезда или планета видима от Земята. Дори няма нужда да е вечер! Можем да насочим таблета и смартфона си и към синьото небе и през деня.

Приложението, също  така, разполага с някои доста забавни функции. Така, например, ако искате да разберете точно как изглежда звездното небе в южното полукълбо, просто трябва да обърнете телефона или таблета си с главата надолу и вече ще виждате звездите така както ги виждат в Австралия и Нова Зеландия. Нещо повече: ако искате да научите къде се намира вашия звезден знак (зодия), просто насочете мобилната си джаджа към небето и Star Chart ще ви заведе до точното място.

Ако случайно не ви е удобно да сочите небето непрекъснато (позиция, която е най-добре да заемете от легнало положение на земята), има възможност и за навигация от седяща позиция, като при нея управлението се осъществява посредством жестове с пръсти. Има дори и гласово управление: достатъчно е да кажем нещо като Fly me to the Moon" / "Go to Saturn" / "Tour Mars" / "Look at Andromeda" и веднага ще видим, съответно, Луната, Сатурн, Марс или Андромеда. За съжаление, гласовите команди са налични само на английски, но не са чак толкова трудни, нали?

Star Chart разполага и с други вградени възможности като, например, информация за всички планети в Слънчевата система и техните луни, както и за Слънцето – поднесена в 3D.

Всички общо 88 съзвездия, които показва приложението, се визуализират на екрана под формата на известните и красиви илюстрации на живелия през 17 век астроном Ян Хевелий. Освен тях, Star Chart съдържа и целия каталог от далечни небесни обекти на Messier, а функцията Time Shift ни позволява да видим как ще изглежда нощното небе след 10 000 години, както и как е изглеждало преди също толкова.

Star Chart е дело на компанията Escapist Games Ltd и се предлага безплатно, като е съвместимо с почти всички телефони и таблети с Android.




Смартфони

Таблети