96 години от рождението на Рави Шанкар


07.04.2016 | прочетено: 273 | категория: Новини
етикети: doodle

Рави Шанкар (Rabindra Shankar Chowdhury) е известен музикант и композитор, роден през 1920 година в Индия. Израснал в семейството на политикът и адвокат Шиам Шанкар, Рави едва десетгодишен заминава с по-големия си брат Удай за турне в Европа като част от групата му. Той участва като танцьор и същевременно се запознава с традиционната индийска музика и инструменти. През този период Шанкар съкращава санскритското си име на "Рави", което означава "слънце".

Танцовата група на Удай прави турне в Европа и САЩ от началото до средата на 30те години на 20 век. Докато е част от групата Рави научава френски език и открива западната класическа музика, джазът и киното. През 1938 г. Шанкар се завръща в Индия и става ученик на Алаудин Кан, с когото се запознава по време на турнето в Европа.

Рави живее със своя учител и неговото семейство в продължение на 7 години, изучавайки традиционни индийски инструменти и музикални стилове. След като приключва своето обучение Шанкар се премества в Мумбай и в продължение на 2 години работи като композитор на музика за балетни постановки. Едва 27 годишен, Рави е назначен за музикален директор на националното индийско радио. Междувременно той записва музика с британската звукозаписна компания HMV. Международна известност Шанкар придобива след средата на 50те години на 20-ти век, когато композира музика за трилогията "The Apu Trilogy".

Най-популярните албуми на Рави Шанкар можете да намерите в Google Play, в музикалната секция. За ваше улеснение сме подбрали списък с едни от най-харесваните негови творби:

The Sound of India (1962)

The Shankar Project: Tana Mana

Inside the Kremlin (1989)

Bridges: The Best of the Private Music Recordings (2001)

This is

Raga Mala

Genesis of a Genius




Смартфони

Таблети