Как да попречим на Google да записва и пази гласа ни


05.01.2016 | прочетено: 432 | категория: Полезно за Android
етикети: гласово търсене в Google

Използвате ли услугата „гласово търсене” в Google? Тогава трябва да знаете, че всеки път щом произнесете ключова дума или въпрос, гласът ви автоматично се записва в Google акаунта ви. Разбира се, поне на теория, до тези данни имате достъп единствено вие. И все пак, ако не ви харесва фактът, че гласът ви се пази в някакъв облак в интернет, можете лесно да премахнете всички записи, както и да попречите на Google да ги съхранява в бъдеще.

Преглед и изтриване на записи

Влезте в страницата, която съдържа историята на вашите гласови търсения. Ето линк към нея. Ще бъдете помолени да се впишете отново в Google акаунта си (дори да е отворен в момента на компютъра ви). След като влезете, ще видите списък с гласовите си търсения предадени в писмена форма. Под всяка изписана ключова дума или въпрос има бутон с надпис Play. Натиснете го, за да прослушате записа си. В тази страница можете да намерите полезни ключови думи, които преди това са ви помогнали да намерите нещо важно в интернет, но които в последствие сте забравили.

За да изтриете описаните в страницата записи, първо отворете плаващото меню като натиснете иконата с трите точки. Ще се появи малък списък с опции за изтриване. Можете да изтриете всички записи от текущия ден, от предния ден, от предната седмица, от предните четири седмици или от самото начало на историята ви. Ако пък искате да изтриете индивидуални записи, просто поставете отметка в съответните им празни кутийки и след това ги изтрийте.

Деактивиране на записването на гласови търсения

Google записва гласовите ни търсения, за да разпознава по-лесно нашия собствен глас и, като цяло, да подобри технологиите си за разпознаване на реч. Ако, все пак, това ви кара да се чувствате неудобно, просто деактивирайте записа на гласови търсения. В споменатата по-горе страница отворете плаващото меню (с иконата с трите точки) и изберете Settings (Настройки). Ще видите син плъзгач – приплъзнете го с курсора на мишката или с пръст (в зависимост от това какъв екран използвате) към изключена позиция. Ще се появи съобщение, подканващо ви да потвърдите избора си. Щом го направите, можете да сте сигурни, че Google ще спре да записва гласа ви.




Смартфони

Таблети