Как да споделяме персонализирани кратки URL адреси от Android телефона си


31.03.2016 | прочетено: 1493 | категория: Приложения за Android
етикети: кратки url адреси, съкращаване на url адреси, мобилни приложения

Съкратените URL адреси са едно от най-полезните малки нововъведения в интернет през последните години. Благодарение на тях можем да поместваме линкове към уеб страници в съобщения в Twitter или в други услуги, като ни остане място и за някакъв друг текст. Единственият недостатък на приложенията за съкращаване на URL адреси е че правят линка към страницата неузнаваем – той се превръща в поредица от букви и цифри без никакво значение. Освен това, съкратените линкове не ни показват колко пъти са били натискани.

Потребителите на Android, обаче, имат късмет, защото съществува приложение, което се справя с изброените по-горе проблеми. Нарича се URL Shortener. Услугата ни позволява да персонализираме съкратените линкове, като им добавим големи и малки букви, като ги направим лесни за произнасяне, като ги изградим само от цифри и така нататък – имаме общо седем опции, измежду които да избираме. Линковете изградени с помощта на URL Shortener по-лесно се пишат на ръка в браузъра, а и поддържат инструменти за статистика, които ни показват колко пъти са били натиснати.

За да разберете как да персонализирате и съкратите някой URL адрес от телефона си с Android, направете следното:

  1. Инсталирайте URL Shortener на своето Android устройство.
  2. Отворете приложението и влезте в менюто с настройки (Settings), за да изберете доставчик на услугата (има общо шест такива), както и да определите дали искате да добавите към адреса статистически инструмент или не.
  3. След като сте готови да споделите някой линк, имате две възможности.

Първо, копирайте един URL адрес (от браузъра, например) и след това го поставете в приложението. Ще можете да определите неговата структура и, ако пожелаете, да смените доставчика на съкратената му версия. (Имайте предвид, че доставчикът Goo.gl, например, поддържа единствено стандартната структура, а tinyurl, от друга страна, не позволява добавянето на статистика.)

Вторият вариант е да споделите линка с приложението URL Shortener, този път без да променяте структурата му. Приложението ще следва избора ви на доставчик по подразбиране. Този начин ще ви позволи бързо да копирате URL адреса или да го споделите през друго приложение.

В допълнение към всичко това, приложението пази и всички линкове, които някога сте съкратили в менюто История (History).




Смартфони

Таблети