Какво да правим ако смартфона или таблета ни се зарази с вирус


27.11.2015 | прочетено: 23237 | категория: Полезно за Android
етикети: заразен телефон, вирус телефон, антивирусни програми за андроид, как да премахна вирус в андроид, вирус в андроид

В интернет пространството можете да намерите информация за най-различни анти-вирусни приложения за Android. Писани са и множество статии за това как да предотвратим заразяването с вирус на нашия смартфон или таблет. За съжаление, рядко знаем какво точно да правим ако бедата вече се е случила и в мобилното ни устройство се е настанил вирус.

По принцип, както и при хората, така и при мобилните устройства превенцията е най-добрата формата на „лечение”. Да допуснем, обаче, че въпреки усилията ви, смартфонът или таблетът ви са заразени. Има ли какво да направим по въпроса? Разбира се, че да и този материал цели да ви информира за това как да постъпим в подобна неприятна ситуация.

Има ли въобще вируси за Android?

Първият отговор, който ще ни дойде наум е „да”, но нещата всъщност не са точно такива. Вирусът е изпълним код със свойство сам да се мултиплицира и предава от една машина на друга. Същността на Android, поне на теория, е такава, че в нея вируси просто не могат да съществуват. Тоест, за да сме заразили мобилното си устройство, трябва да сме направили нещо сами – да сме инсталирали определено приложение, да сме натиснали надписа „ОК” без да прочетем с какво се съгласяваме и така нататък. С други думи, не можем да се заразим с вирус ако влезем в уебсайт или прочетем SMS. Трябва и ние да направим нещо.

Какво да правим, когато разберем, че устройството ни е заразено?

На първо място, не се паникьосвайте. Много е важно да подходите към ситуацията разумно, за да не влошите още повече положението.

Идентифицирайте и премахнете зловредния софтуер. Изключете устройството си и с помощта на компютър проучете проблема. Запознайте се със съществуващите на пазара анти-вирусни програми за Android (сред най-добрите безплатни са Comodo Security & Antivirus, CM Security Antivirus Applock и други.) Прочетете отзивите за всяко избрано от вас приложение, проучете как са процедирали други потребители с вашия проблем във форуми посветени на Android и т.н. След като изберете подходяща програма, включете устройството си и я инсталирайте от Google Play. След това я отворете и я оставете да направи това, което може.

Проучете щетите и предотвратете нови. Заразата обикновено винаги остава щети, които антивирусната програма трудно ще възстанови. След отстраняване на зловредния софтуер, сменете паролите на всички свои акаунти. Ако сте късметлии, заразата няма да е засегнала по-важни данни като информация за кредитната ви карта, например. Проверете дали с картата ви не са били извършени транзакции, за които нямате спомен.

Променете някои от навиците си. Може би често натискате „Да” или „ОК” без да четете текста, с който се съгласявате? Може би теглите приложения от не официални магазини? Не винаги вината за заразата е наша, но ние сме тези, които могат да предотвратят повторна зараза в бъдеще.

Какво да правим ако всичко това не помогне?

Ако антивирусната програма не се е справила със задачата си и имате чувството, че телефонът или таблетът ви продължават да са заразени, тогава, за най-сигурно, възстановете фабричните настройки на устройството си. Запишете всичките си файлове в друго устройство (най-добре в облак), извадете SD картата на телефона или таблета и започнете процеса, който сме описали подробно в този материал.




Смартфони

Таблети