Най-добрите алтернативи на Facebook сред мобилните социални мрежи


04.12.2014 | прочетено: 3036 | категория: Приложения за Android
етикети: социална мрежа, facebook андроид, google plus, приложения за android

Не харесвате Facebook? Няма нужда да оставате там: онлайн пространството е пълно с алтернативи на социалната мрежа, в определени случаи дори по-добри.

Има най-различни причини, поради които да не искате да ползвате Facebook. Не ви допада политиката, с която се разпореждат с личните ни данни, не искате съучениците ви от началното училище да гледат снимките ви всеки ден или просто социалната мрежа ви е доста омръзнала?

Няма страшно – онлайн пространството е пълно със социални мрежи, всяка със своите характеристики. Ако отделите малко време, можете да намерите точно тази услуга, която ви допада или по някакъв начин ви свързва само с онези хора, с които споделяте общи интереси. Ако сте взели решението да се оттеглите от Facebook, ето няколко негови алтернативи, които си струва да вземете предвид.

Google Plus

Ако ползвате Android, няма причина да не пробвате Google Plus – и без това вече разполагате с акаунт в Google. Социалната мрежа комбинира най-доброто от Facebook и Twitter, предлагайки неща като споделяне на публикации, снимки и видеоклипове с приятели, но също и следване на знаменитости и известни личности, които не познавате.

Google Plus не ограничава текста на вашите публикации и ви позволява да ги съпровождате със снимка или друго съдържание. Най-интересната характеристика, обаче, са така наречените кръгове (Circles), в които разделяте приятелите си по различни критерии – например колеги, близки приятели и така нататък. Ако, например, решите да споделите публикация само с определени хора, можете да изберете конкретния кръг – всичко това става само с няколко натискания.

Специфични социални мрежи

Ако имате някакъв специфичен интерес и искате да си общувате само с хора, които го споделят, то тогава изберете някоя базирана на определено хоби или занимание социална мрежа. Такива има много като най-добрият пример е Goodreads – сайт, който събира на едно място любителите на книгите. В момента социалната мрежа ползват над 12 милиона души по цял свят.

Най-големите конкуренти на Facebook

Ако наистина Facebook ви е ядосал много, можете да се оттеглите с достойнство като изберете някоя от най-конкурентните му социални мрежи. Ето кратък списък на най-популярните сред тях:

Pinterest – социалната мрежа ни позволява да „закачаме с карфици” всяко интересно съдържание, което намерим в Мрежата, независимо дали става въпрос за снимки, уеб страници или статии. Можем да създаваме различни табла върху които да закрепваме различно съдържание и така да го търсим по-лесно.

TwitterTwitter едва ли има нужда от представяне. Ако не ви харесват дългите дискусии и постове-посвещения във Facebook, тогава изберете Twitter – там ще имате на разположение само 140 символа.

LinkedIn – това е съвсем различен от Facebook тип социална мрежа, която е идеална за вас ако търсите контакт само с хора от професионалната ви сфера. Използването на LinkedIn може да ви помогне дори да намерите мечтаната работа.

MySpace – ако главният ви интерес е музиката и искате да си общувате само с хора, които слушат същите или подобни изпълнители като вас, тогава изберете MySpace. Имайте предвид, обаче, че голяма част от потребителите на сайта са млади хора под 25 години.

Tumblr – Tumblr е подобен на Pinterest, само че любопитните неща, които събирате, се подреждат във формата на блог. Сайтът е изключително популярен и пълен със съдържание, най-вече със снимки, така че ако търсите визуално вдъхновение в деня си, няма да останете разочаровани.

Социални мрежи с уникални функции

Някои социални мрежи се отличават с функции, които почти никой друг не предлага. Four Square, например, се основава на вашето конкретно местоположение. В социалната мрежа е заложен игрови елемент –всяко посещение на определено място (например любимото ви кафене) се вписва и ако ходите там редовно, можете да спечелите значка и дори след време да станете „кмет”. Сайтове като Diaspora, пък, гарантират, че никой, дори самите създатели на сайта, не може да се разполага със съдържанието, което сте споделили в тях.

Търсите нещо по-различно: пробвайте Harnu

Harnu e една сравнително неизвестна социална мрежа, но пък целта й наистина е уникална – да свързва хора от различни точки на планетата. Всеки човек отбелязва от къде е и след това с него могат да се свържат други потребители, които искат да научат повече за държавата му, било защото искат да живеят или правят бизнес там. Harnu в никакъв случай не може да се сравнява с Facebook по отношение на потребителската си база, но пък там наистина можете да научите нещо полезно и любопитно.




Смартфони

Таблети