Периодичната таблица на Дмитрий Менделеев за Android


08.02.2016 | прочетено: 1380 | категория: Приложения за Android
етикети: полезни приложения за андроид, doodle

Дмитрий Менделеев е един от великите учени на 19 век, дал своя принос в областта на химията, физиката и метеорологията. Роден през 1834 година в Тоболск, Русия, в семейството на преподавателя Иван Менделеев и Мария Менделеева, от ранна детска възраст, той проявява афинитет към точните науки. Поради тази причина, след смъртта на съпруга си, майка му го завежда първоначално в Москва, а след това и в Санкт Петербург, където Менделеев завършва физико-математическият факултет на Главния педагогически институт и започва да преподава в Симферополската мъжка гимназия.

През 1856 година Дмитрий Менделеев получава степен Магистър по химия, а година по-късно става доцент в Петербургския университет, в катедрата по химия. В този период той прави едни от най-големите си открития, които допринасят за развитието на метрологията и усъвършенстване на метрологичните уреди. През 1860 г. открива абсолютната температура на кипене и същевременно създава химичната теория на водните разтвори. Пет години по-късно Дмитрий Менделеев става професор и преподава едновременно в Петербургския университет и Петербургския технологичен институт.

Дмитрий Менделеев е автор на фундаментални изследвания в областта на физиката, метеорологията, метрологията, въздухоплаването, икономика, селско стопанство и др. Въпреки големия си принос в тези науки, той е най-известен с откриването през 1869 г. на периодичния закон за химичните елементи. Чрез него той обобщава основните принципи на неорганичната химия и създава Периодична система на елементите. На нейна база той пръв съобщава за съществуването и свойствата на все още неоткритите дотогава елементи — скандий, германий и галий.

Ако се интересувате професионално от областта на Химията, в Google Play Store можете да намерите и няколко полезни приложения, които да инсталирате на своя смартфон или таблет:

Periodic Table Образователното приложение съдържа информация за 118 химични елемента. Приложението има и платена версия, в която освен подробно описаните характеристики за всеки елемент ще намерите калкулатор на моларна маса и опция за 4-кратно увеличение на таблицата.

Elements - Periodic Table Подобно на Periodic Table, това приложение дава подробно описание за всеки елемент, включен в Периодичната таблица на химичните елементи, създадена от Дмитрий Менделеев. Сред характеристиките са име, категория, тегло, точка на топене, точка на кипене и др.




Смартфони

Таблети