Свети Валентин от древен Рим до наши дни


13.02.2015 | прочетено: 572 | категория: Новини
етикети: Свети Валентин

Свети Валентин – или Деня на влюбените – се чества в десетки страни по света, макар че в повечето от тях дори не е вписан сред останалите празници в календара. Така е и в България: всяка година в седмиците преди 14 февруари магазините започват да се пълнят с червени плюшени сърца, а магазините за цветя и вино отчитат висок ръст в оборота.

Знаете ли, обаче, откъде тръгва този празник? Свети Валентин, както името му само подсказва, започва като обикновен църковен празник в чест на светеца Валентин. За него се носят най-различни легенди и дори се спори на кой точно Валентин е наречен празникът, но според най-популярната легенда това бил римлянин осъден на затвор заради това че провеждал сватбите на войници, на които било забранено да се женят, както и заради това, че служил на християни, които по това време били подложени на гонения в Римската империя.

Според легендата, докато бил в затвора, Валентин излекувал дъщерята на тъмничаря Астериус и преди да бъде подложен на екзекуция й изпратил прощално писмо подписано с думите „Твой Валентин”. Днес, Свети Валентин е официален църковен празник в Англиканската и Лутеранската църква, макар че Източното православие (към което принадлежим и ние) чества светеца Валентин на други дати – 6 и 30 юли.

Празникът започва да се свързва с любовта, обаче, чак в края на Средновековието по времето, в което твори поетът Джефри Чосър и разцъфтява така наречената „дворцова любов”. През 18 век в Англия на този ден влюбените започнали да си пращат цветя, сладкиши и малки картички, които още тогава се наричали „валентинки”. В континентална Европа, пък, влюбените си подарявали „ключовете на Валентин” с цел да отключат сърцата си за любов. Същите ключове се давали и на децата, само че за да „държат под ключ” болестта на Свети Валентин (епилепсия). Днес за символи на празника се считат всички вещи с формата на сърце, гълъбчета и фигурата на Купидон.

Традициите свързани с празника Свети Валентин започват да се разпространяват из англоезичните страни през 19 век, а в края на 20-и и началото на 21-и век вече се спазват в десетки държави от цял свят, сред които Китай, Индия, Иран, Израел, Япония, Южна Корея и много много други.

Ето и как празнуват Свети Валентин в някои от тях.

В Китай мъжете подаряват на жените, които обичат шоколад, цветя или и двете. Там, обаче, празникът се чества на седмия ден от седмия месец на лунния календар, а не на 14 февруари, защото 14 февруари е твърде близка дата до Китайската нова година.

Във Финландия и Естония Свети Валентин е празник не на влюбените, а на приятелите.

В Индия празникът се празнува от 1992 година насам с навлизането на чужди ТВ шоута и телевизионни канали като MTV. Там все още много хора са против честването му, тъй като го смятат за един от недостатъците на глобализацията, който се отразява пряко на тяхната собствена култура. Подобно е отношението към празника и в Иран.

В Япония единствения подарък, който някой може да очаква е шоколад или шоколадови бонбони с форма на сърца. Интересното е, че според местната традиция, жените са задължени да дадат такива бонбони на всички свои мъже колеги освен ако не е неделя. Разбира се, там имат и специални бонбони за любимия човек и други – за приятелите.

Във Филипините, както и в много други страни, хората разбират кога наближава Свети Валентин по огромния ръст в цената на цветята, особено на червените рози.

Сингапур е страната, в която хората харчат най-много за подаръци за Свети Валентин. Според проучване, 60% от сингапурците биха похарчили между $100 и $500 за подарък на любимия или любимата.

Що се отнася до България, ние си знаем, че щом има празник, няма нищо лошо в това да го празнуваме. Ето защо повечето от нас не забравят да купят цвете, шоколад и бутилка добро вино или да резервират маса в ресторант, защото, наистина,  понякога само празниците ни напомнят за това, че трябва да се грижим за хората до нас.

С това ви напомняме, че до 14 февруари 2015 година включително имате невероятната възможност да купите смартфон или таблет Revo с 14% отстъпка, както онлайн, така и в търговските обекти Paradise Mall и Sofia Ring Mall. Остава ви още един ден, така че не се чудете, а накарайте вашата половинка да повярва, че всеки един ден може да бъде празник с Revo!




Смартфони

Таблети