Всичко което трябва да знаем за мобилната версия на Google Drive


25.02.2015 | прочетено: 578 | категория: Приложения за Android
етикети: google drive

Още от първото си представяне през 2012 година Google Drive е наш неизменен помощник както в работата, така и в управлението на личните ни файлове. Услугата едва ли има нужда от представяне: Drive или, позната у нас като „Диск” представлява нещо като виртуален базиран в интернет „твърд диск”, който можем да ползваме не само за съхранение, но и за споделяне и съвместна работа върху различни видове съдържание.

Google Drive, разбира се, отдавна има и мобилна версия, позволяваща на собствениците на таблети и смартфони да бъдат продуктивни и в движение. С течение на времето приложението Google Drive придоби някои доста големи изменения във външния си вид и се сдоби с изключително полезни функции. Ако мислите, че не използвате мобилната версия на Диск по възможно най-оптималния начин, то следващия материал е за вас.

13-те най-важни функции и елементи в приложението Google Drive:

  1. Моят Диск

Ако изпишете в браузъра на мобилното си устройство името Google Drive ще се отвори автоматично вашия собствен облак или „Диск”. Оттук нататък можете да започнете работа. Приплъзнете пръст отдясно наляво и ще отворите менюто с всички полезни функции и опции.

  1. Разположение на елементите

Съхранените във вашия Диск папки и файлове могат да се визуализират по два начина наречени List (като списък) и Grid (като мрежа). При изгледа наречен Grid съдържанието е разделено, като файловете в папките не се виждат (освен ако сами не изберем да ги видим). Този изглед е по-чист и пести повече място. При List цялото съдържание се визуализира под формата на списък.

  1. Икона за информация

Отдясно на името на папка или файл е разположена иконата за информация със символ „i”. Натиснете я и ще се отвори плъзгащо се меню, което ще покрие екрана. Там ще видите предварителен изглед на съдържанието придружен от опцията да отворите съответния файл или папка.

  1. Плъзгащи се менюта

Плъзгащите се менюта са пълни с опции. Например, можем да маркираме папка или файл като „любими”, за да ги намираме по-лесно. Това става с натискане на звездата срещу името на файла или папката. При натискане на името, пък, услугата ни позволява да го променим. Не забравяйте при преименуване да натиснете ОК, за да запаметите промяната.

  1. Достъп до съдържание

Функцията Who has access ни показва кой има достъп до всяко съдържание в Drive. Включена е и информация за потребителя качил файла или папката. Можем сами да дадем достъп на други потребители с цел, например, да работим заедно върху един и същи файл. Това става с опцията Add people. След като я натиснем, трябва да въведем или изберем имейл адреса на съответния контакт, да изберем вид достъп (само разглеждане или и редактиране) и накрая да натиснем Add.

  1. Промяна на опциите за споделяне

Можем сами да решаваме по какъв начин да се споделят нашите файлове. За да направим това, първо трябва да изберем контакт, да натиснем върху полето с информация за него и там да променим начина, по който този човек борави с нашите файлове. Опциите са три: Can edit (може да редактира), Can view (може да разглежда файла или папката) или No access (не може да има достъп).

  1. Филтриране на файлове

За да видим документите в някоя папка, трябва просто да я натиснем: това ще покаже всички файлове или подпапки. Ако папката е много голяма, използвайте опцията Filter, за да филтрирате резултатите по вид файл, например, текстови файлове, електронни таблици, PDF документи и други.

  1. Сортиране на файлове

Освен опцията Filter, съществува и опция на име Sort by, която ще намерите в менюто. Тя ни позволява да сортираме съдържанието по критерии като „заглавие” (Title) и “последно редактирани” (Last modified).

  1. Отваряне на файлове

За да отворите документ, просто го натиснете и той ще се отвори с инструмента по подразбиране. Drive не  поддържа абсолютно всички формати, но винаги можете да инсталирате приложение, което ще компенсира този недостатък. При отворен файл натиснете иконата за меню за повече опции, например, увеличаване на образа.

  1. Търсене и изпращане

Натиснете иконата за меню и изберете опцията Find (търсене). Там напишете ключова дума свързана с това, което търсите (най-добре името му). За да изпратите файл, пък, натиснете иконата меню след като вече сте го отворили, изберете File>Send и го изпратете по желания от вас начин.

  1. Опции при папките

Опциите за папки излизат при продължително натискане на желаното меню. Те са четири: Move to (премести до), Send link (изпрати линк), Rename (преименувай) и Remove (премахни). Изберете първата и Drive ще ви покаже папката, в която е поместен файлът в момента. След това натиснете отново иконата-меню в горната дясна част, изберете друга папка от „Диск” и натиснете Move.

  1. Опции при файловете

При натискане и задържане върху файл се разкриват още опции. Опцията Send ни позволява да изпратим файл по традиционни начини – като имейл, като съобщение или чрез Dropbox. Пак там можем да направим така, че даден файл да може да се отваря и офлайн. Всяка избрана опция се деактивира с повторно натискане.

  1. Теглене на копие

С натискане и задържане върху файл ще получите и достъп до опцията за теглене. Пак там е и опцията Print, за директно принтиране на файла. Ако не можете да принтирате файла, съхранете го на компютъра като PDF. Ако вече не ви трябва, натиснете Remove и той ще бъде премахнат от Drive.




Смартфони

Таблети