800 години от подписването на Магна Харта


15.06.2015 | прочетено: 770 | категория: Новини
етикети: doodle

Магна Харта е един от документите, положили основите на съвременните демократични права. Великата харта на свободите е акт, гарантиращ правата на английската аристокрация и гражданите от кралската власт. Подписан през 1215 година от крал крал Джон Безземни, Магна Харта е първият документ в Англия, даващ началото на последвалите демократични промени. Въпреки краткосрочността на първия акт, анулиран от английския крал само няколко месеца, след неговото подписване, хартата е потвърдена от неговите наследници - кралете Хенри III (1216), Едуард I (1225) и Едуард II(1307-27).

Предпоставка за подписването на Великата Харта на свободите

Предпоставката, довела до подписването на Магна Харта е политиката, която водел краля спрямо благородниците. Неоснователното увеличаване на данъците бил поводът за въстанието на бароните от 1215 година. Бунтовниците изисквали от английския крал да потвърди хартата на свободите, които са били декларирани от крал Хенри I през предишния век, и чрез която те биха могли да защитят правата си. Във въстанието на бароните се включили и други слоеве на обществото - граждани и  рицари, всички обединени от недоволството си от вътрешната политика, водена от крал Джон Безземни.

Къде може да се прочете оригиналът на Магна Харта

До наши дни са се съхранили 4 от направените 13 копия на подписания през 1215 година документ. Въпреки малките различия в текста на копията, всяко едно от тях се счита от историците за еднакво авторитетно. Четирите копия се съхраняват в Англия, две от тях в Британската библиотека, едно в катедралата в град Солсбъри и едно в катедралата в град Линкълн.

Копия на Магна Харта може да прочетете и на таблета и телефона си. За целта напишете в търсачката на Google Play "Magna Carta" и инсталирайте едно от приложенията, които ще ви бъдат предложени.

800 години от подписването на Магна Харта

По повод годишнината от подписването на Великата харта на свободите, през февруари тази година четирите запазени копия бяха събрани на едно място - Британската библиотека за специална изложба. Издадена беше също така възпоменателна монета с номинал 2 паунда, а търсачката Google днес промени своето лого, отбелязвайки годишнината от подписването на Магна Харта.




Смартфони

Таблети