Малко известните факти от живота на Лудвиг ван Бетховен


17.12.2015 | прочетено: 1127 | категория: Новини
етикети: doodle

По повод 245 годишнината от рождението на великия композитор Лудвиг ван Бетховен, от Revo.bg ще ви представим едни от малко известните факти за неговия живот и творчество.

  1. Първия си концерт Бетховен изнася на едва 8 годишна възраст. Баща му преднамерено го представя като 6 годишен, за да бъде считан като следващия Моцарт. Това събитие повлиява на младия Бетховен и той през целия си живот е имал грешна представа за своята възраст.
  2. Първите три клавирни сонати на Лудвиг ван Бетховен са отпечатани в крамеровия “Magazin”, когато той е на едва 13 години.
  3. През 1784 година младият музикален талант започва работа като органист в курфюрската капела.
  4. 17 годишен, Бетховен заминава за Виена, за да се срещне с Моцарт и да започне частни уроци при него. Композиторът му отказва под претекст, че е зает.
  5. Лунната соната е посветена на младата графиня Giulietta Guicciardi, в която Лудвиг ван Бетховен бил влюбен. Не аристократичния му произход му попречва да изрази своите желания под друга форма.
  6.  В част от творбите си комхозиторът отразява идеите на Френската революция.
  7. Заглавието на третата му симфония първоначално е било "Бонапарт", впоследствие променено от него на "Ероика"
  8. Влошаването на слуха, принуждава  композитора да се научи да чете по устните на хората или ги е карал да пишат на хартия, това, което желаят да му кажат. Самият той рядко говорел пред непознати, за да не разберат за неговата глухота.
  9. Лудвиг ван Бетховен оставя в наследство девет симфонии, пет концерта за пиано и оркестър, 32 сонати, 16 струнни квартета, 10 сонати за цигулка, вокални пиеси и др.



Смартфони

Таблети