Модификации в интерфейса и функционалността на Android


09.05.2015 | прочетено: 1158 | категория: Полезно за Android
етикети: полезно, интересни приложения, android

Android е операционна система с отворен код и като такава позволява най-различни модификации, било то системни или чисто визуални. Производителите на хардуер от доста време насам се възползват от тази характеристика на платформата, за да я изменят по специфичен начин с оглед още по-качественото задоволяване на нуждите на потребителите.

В тази публикация ще разгледаме някои от най-популярните модификации на Android. Някои от тях разширяват възможностите на мобилното ни устройство, докато други просто предоставят един по-богат и функционален потребителски интерфейс.

Samsung TouchWiz

TouchWiz не е операционна система, а просто един различен потребителски интерфейс базиран на Android, който използват смартфоните на Samsung. Интерфейсът позволява пълна свобода на позициониране на елементите по основния екран с цел оптимално бърз достъп до най-често използваните приложения. TouchWiz, освен това, предлага нови начини за управление, базирани на движения като обръщане, наклоняване или почукване върху екрана по определен начин. Не на последно място, интерфейсът предлага доста разнообразна гама от теми и тапети, включително анимирани фонове.

HTC Sense

HTC Sense е софтуерен пакет разработен от компанията HTC, който използват главно мобилни устройства с Android. Sense надгражда оригиналния потребителски интерфейс на Android с елементи като различен основен екран и виртуална клавиатура, допълнителни джаджи и специални приложения, както и познати от Android приложения с нов дизайн. Последната версия на потребителския интерфейс - Sense 7.0 – бе представена през март 2015 година. Базиран на Lollipop, интерфейсът е най-интересен с новото си приложение наречено Themes, което позволява пълна промяна на темата на устройството според вкуса на потребителите.

CyanogenMod

CyanogenMod (често се използва и съкращението СМ) е операционна система с отворен код за смартфони и таблети базирана на Android. СМ предлага функции и опции, които не могат да се намерят в официалния фърмуер, който предоставят търговците на мобилни устройства. Сред тези функции и опции са, например, нативна поддръжка на теми, поддръжка на аудио формата FLAC, клиент OpenVPN, поддръжка на тетеринг през общи интерфейси, овърклокинг на централния процесор и най-различни елементи на интерфейса, които правят боравенето с устройствата още по-интуитивно и бързо. Твърди се, също, че CyanogenMod защитава по-добре телефоните и таблетите и увеличава тяхната производителност.

Според едно от последните проучвания, до 23 март 2015 година операционната система се използва от 50 милиона потребители от цял свят. Последната версия на платформата - CyanogenMod 12 – бе пусната в началото на тази година, като се базира на Android 5.0 Lollipop.

CyanogenMod е компания с офиси в Сиатъл и Пало Алто, Калифорния, която стартира официално през септември 2013 година.

Color OS

Color OS е модификация на Android, станала известна най-вече покрай смартфона Oppo N1 на китайската компания Oppo. Платформата е популярна най-вече в Китай, тъй като, например, международната версия на същия телефон се предлага на пазара с друга операционна система – CyanogenMod. Color OS поддържа тъч жестове като например приплъзване на три пръста по екрана – действие, което активира камерата. Нещо повече, въпросният смартфон е снабден с втора сензорна част, която се намира на гърба му и която може да се използва за управление на определени приложения. Например, докато слуша музика, собственикът на Oppo N1 може да избира нови песни с приплъзване на пръст по гърба на устройството.

Revo Modifications

Ние от Revo също се стремим да предложим най-доброто Andorid преживяване на нашите клиенти като същевременно запазим максимално оригиналната версия предоставена ни от Google. За това добавихме малки щрихи към визията на Revo Joy и Revo R455. Интерфейсът на Revo Joy е свеж в тон с неговото име и множеството цветни панели, които се предлагат за него. А модел R455 е с подобрен интерфейс, който спомага за по-лесното боравене с една ръка на големият му 5.5-инчов екран.




Смартфони

Таблети