Какво означава Runtime, разлика между Dalvik и ART


08.05.2015 | прочетено: 2216 | категория: Полезно за Android
етикети: полезно, android

Един от термините, който много често се използва при обсъждане на софтуер е Runtime. Тази дума е навлязла и в нашия език с английското си наименование, но може да бъде използван и терминът - среда. Най-общо казано, рънтайм средата представлява начин, по който едно устройство изпълнява инструкциите на компютърна програма/приложение.

До обновяването на Android до версия 4.4 KitKat, рънтаймът, който ползваше мобилната операционна система на Google беше Dalvik. След това, обаче, компанията въведе нов процес за изпълняване на приложения на име ART (Android Runtime). От Lollipop нататък, ART ще измести напълно Dalvik, макар че в момента потребителите на смартфони или таблети могат да избират между двата налични рънтайма.

Какво, обаче, представляват Dalvik и ART и каква е разликата между тях, ще разберете по-долу.

Избор на Runtime среда

Както вече уточнихме, потребителите на KitKat могат да избират между един от двата налични рънтайма. Изборът става със следване на тези стъпки: Settings> Developer Options> Select Runtime. Накрая ще имате избор между ART и Dalvik.

Разлика между двата Dalvik и ART

Приложенията за Android се изпълняват в Dalvik среда, която за разлика от нативния код, е портативна. За да гарантира, че едно приложение ще може да се изпълнява на даден таблет или смартфон, този код трябва да бъде обединен с машинния код. Това обединяване се извършва по метод наречен JIT (just in time) – динамично компилиране. Това означава, че всеки път щом заредим приложение, частта от кода отговорна за изпълнението на това приложение трябва да бъде преведена в машинен код в същия момент. Докато ползваме приложението ще се превежда и кешира допълнителен код. Тъй като JIT превежда само част от кода, той изисква по-малко памет и заема по-малко място.

ART, от своя страна, разчита на предварително компилиран код. Това означава, че целият код на едно приложение (а не само част от него) се превежда (компилира) още при инсталиране на приложението. Крайният резултат са приложения, които се зареждат по-бързо. Освен, че позволява по-бързо зареждане, ART натоварва по-малко централния процесор, което от своя страна се отразява положително и на живота на батерията.

Защо ART не бе въведен по-рано?

Преимуществата на ART пред Dalvik са безспорни. Въпреки това, по-новата среда има няколко недостатъка. На първо място, инсталацията на приложения трае по-дълго. Освен това, ART използва повече памет и, следователно, ограничава броя приложения, които могат да се ползват едновременно. Тъй като в началото телефоните и таблетите с Android нямаха толкова добри спецификации, колкото днес, използването на Dalvik бе наложително. Съвременните мобилни устройства, обаче, разполагат с достатъчно памет, за да използват ART, което обяснява и защо от Lollipop нататък това ще бъде единственият възможен за ползване рънтайм.

Характеристики

Макар че изпълняването на приложения зависи от многобройни фактори, ето какво можем да очакваме от превключване на устройството си с Android от Dalvik към ART:

  • около 20% по-добро използване на централния процесор;
  • около 10% по-висока производителност при операциите с RAM паметта;
  • около 10% по-бързо действие и на вградената памет (сторидж);
  • по-бързо зареждане и по-гладко възпроизвеждане на приложенията.



Смартфони

Таблети