5 октомври - Международен ден на учителя


05.10.2015 | прочетено: 627 | категория: Новини
етикети: doodle

Днешния ден е посветен на онези будни умове, благодарение на чиято отдаденост всички ние се формираме като мислещи и отговорни личности. През 1994 г. по предложение на ЮНЕСКО е избрана датата 5 октомври за отбелязване на Международния ден на учителя. Целта му е признаване и оценяване на жизненоважния принос, който учителите правят за образованието и за развитието на младото поколение. Над 100 държави в световен мащаб са се присъединили към инициативата. В България "Международния ден на учителя" се отбелязва от учителските организации вече 9 години. Нарастващата популярност на празника е благодарение на усилията на представителите на Education International (EI). Всяка година от организацията провеждат кампания за информиране на обществеността, подчертавайки приноса на учителската професия.

Мотото за Международния ден на учителя 2015

Тази година Международния ден на учителя преминава под мотото "Увеличаване на правата на учителите, изграждане на устойчиви общества". Целта е промяна на мирогледа, че учителите са само средство за осъществяване целите на образованието. Припомняйки ни ключовото значение на тези будители за устойчивото развитие и създаване на общества, базирани на знания, ценности и етика. Въпреки провежданата широко мащабна кампания, от ЮНЕСКО продължават да се изправят пред предизвикателства, породени от недостиг на обучен персонал, лоша подготовка и нисък статут.

Професионалните знания и умения на учителите са най-важния фактор за качеството на образованието, което получава подрастващото поколение. Само по себе си то е обещание за по-добър стандарт на живот. Не съществува по-силна основа за траен мир и устойчиво развитие, отколкото качеството на образованието, предоставено от добре обучени, ценени, подкрепяни и мотивирани учители.


Смартфони

Таблети