BBM - интелигентен начин за изпращане на съобщения от и до Android


24.02.2015 | прочетено: 1677 | категория: Приложения за Android
етикети: безплатно, чат програми за андроид, приложения за чат

Когато чуем „BlackBerry Messenger” първото нещо, което изниква в ума ни е небезизвестната услуга за изпращане на съобщения на компанията BlackBerry. Отдавна, обаче, тази услуга е съвместима и с други платформи освен едноименната операционна система на канадската компания, като Android, разбира се, е една от тях.

BlackBerry Messenger (ВВМ) заслужава вниманието ни, защото е продукт на едно от най-утвърдените имена в мобилната индустрия. Освен това, приложението е безплатно и поддържа всички популярни операционни системи, което означава, че можете да го използвате, за да си комуникирате с всички ваши приятели, независимо дали използват Android, iOS или BlackBerry.

Единственият недостатък на ВВМ е, че не е проектиран така, че да следва чертите на дизайна на Android. Напротив, приложението е по-скоро издържано в стила на операционната система BlackBerry 10, което прави навигацията му не чак толкова елегантна и лесна. Независимо от това, ВВМ е сериозен конкурент на други популярни услуги за съобщения като WhatsApp или Google Hangouts, например.

Ако сте решили да пробвате BlackBerry Messenger на своя смартфон или таблет, ето на кои елементи от интерфейса му е добре да обърнете внимание.

Основни елементи на интерфейса:

  1. Постоянни известия: за разлика от много други приложения ВВМ не може да се затвори веднъж след като е инсталирана и конфигурирана. Ето защо в лентата със статуса в най-горната част на екрана винаги стои икона за известия. Все пак, ако не я искате там, винаги можете да я изключите от менюто Settings.
  2. История на разговорите: В долната част на екрана се намира икона на име Chats. Ако я натиснете, на екрана ще се покаже историята на вашите разговори в изглед подобен на този, по който се показват съобщенията ни във Facebook при натискане на иконата за съобщения в горната част на уеб услугата. BBM показва не само разговорите, които сме водили преди, но и тези, които водим в момента, като ако някой от събеседниците ни ни пише в същия момент, в който сме натиснали Chats, под името му ще видим изписано „is writing a message” (“пише съобщение”). Ако искаме да продължим разговора си с някого, просто трябва да натиснем върху името му и ще излезе полето за писане.
  3. Менюта и опции: В долната лява част на екрана е разположена икона, чието натискане отваря страничната лента с приплъзване. По този начин излизат същите опции, които могат да се активират с натискането на иконите в долната част на екрана. Иконата за меню в долната лява част активира глобалните настройки, както и опциите свързани с контекста.
  4. Групови разговори: Едно от преимуществата на ВВМ e възможността лесно да обособяваме групи от контакти и след това да водим общ разговор. Поради тази причина, както и заради сигурността на приложението, BBM е една от най-предпочитаните услуги за комуникация между бизнес партньори. За достъп до групите натиснете иконата с надпис Groups в долната част на екрана, точно до Contacts.
  5. Добавяне на контакти: BBM няма достъп до списъка с контакти в телефона или таблета ни, ето защо трябва да ги добавим ръчно. Това става по няколко начина:

   - Чрез QR код: Всеки потребител на ВВМ получава QR код съдържащ данните му, като вграденият скенер в приложението прочита тези кодове автоматично или с натискане върху опцията Show my Barcode.

   - Чрез PIN: PIN-ът в ВВМ е уникалният номер, благодарение на който можем да бъдем намирани от други потребители. Ако искате да добавите някой контакт, добавете PIN кода към имейл или го изпратете с SMS и хората, с които искате да си комуникирате, ще могат лесно да ви намерят. ВВМ позволява и блокирането на хора, с които не желаете да си пишете повече.

   - Чрез NFC: Можете да използвате NFC, за да споделите PIN номера си с друг потребител. Просто доближете мобилното си устройство до това на другия потребител (разбира се, и двете трябва да поддържат NFC), така че гърбовете им да се докоснат и ще успеете да се свържете. NFC наистина е модерният вариант на бизнес визитката.




Смартфони

Таблети