Как да правите автоматичен бекъп на дигиталния си живот с Dropbox


27.07.2015 | прочетено: 1283 | категория: Полезно за Android, Приложения за Android
етикети: автоматичен бекъп на файлове андроид, dropbox за android, бекъп, създаване на бекъп

Помните ли времето, когато записвахме важна информация върху CD-та? Никой от нас днес не смята този метод за надежден, нали? Откакто облачните технологии навлязоха на потребителския пазар намерихме много по-лесен и по-сигурен начин да пазим ценните си файлове – качвайки ги в интернет.

Съхраняването на файлове в облачни услуги е вероятно най-добрият начин за правене на „бекъп” от мобилно устройство. Определено е по-лесен и удобен от свързването на телефона или таблета с компютъра с помощта на кабел. Това обяснява защо толкова много потребители на Android използват облака Dropbox. Услугата е пълна с полезни функции и днес ще ви представим една от най-важните: автоматичното създаване на бекъп файлове.

Автоматична синхронизация в Dropbox

Когато говорим за „синхронизация” в контекста на Dropbox трябва да имаме предвид точно създаването на бекъп (резервно копие) на файлове от таблета или смартфона ни в интернет. Този бекъп след това може да бъде отворен от което и да е устройство с достъп до глобалната мрежа. Уеб версията на Dropbox (тази за мобилни и настолни компютри) поддържа автоматична синхронизация на файлове, но мобилната версия не предлага такава функция, като обяснението е много лесно: постоянната синхронизация би отнемала твърде много мобилни данни и би намалила живота на батерията ни. И все пак, има един начин, по който можем да накараме Dropbox да синхронизира файловете от мобилното ни устройство. Ето как:

Автоматично качване на файлове с Camera Upload

Camera Upload е функция която автоматично качва всички снимки и видеоклипове, които сме направили с камерата на мобилното си устройство в Dropbox. По този начин важните ни файлове ще се съхраняват на сигурно място в интернет, дори случайно да ги изтрием на телефона или таблета си.

Как да ползваме Camera Upload?

На първо място, уверете се, че ползвате последната версия на Dropbox за Android. Ако не, изтеглете я от Google Play и още първия път, в който отворите приложението то ще ви помоли да определите настройките си за Camera Upload. Там ще трябва да определите дали искате функцията да качва снимките и видеоклиповете ви използвайки Wi-Fi и/или плана ви за мобилни данни. След като определите настройките всеки клип или снимка, които направите с телефона или таблета си автоматично ще започнат да се качват в Dropbox. Ще можете да ги намерите в папка с име Camera Uploads. Eдинственото условие да протича автоматичната синхронизация, разбира се, е да сте отворили приложението Dropbox на мобилната си джаджа.

Забележки

Имайте предвид, че Camera Upload ще качва автоматично само тези снимки или видеоклипове, които се намират в менютата Camera и Screenshots в официалното приложение за разглеждане на изображенията в таблета или смартфона ви.

Освен това, функцията е създадена така, че да не разрешава качването на два едни и същи файла. Това означава, че снимки и клипове веднъж качени в Dropbox с Camera Upload не могат да бъдат качени отново, дори да ги изтрием в Dropbox.

И накрая, при активирана функция Camera Uploads, следете за следните неща всеки път щом отворите Dropbox на мобилната си джаджа: уверете се, че ако качвате изображения с Wi-Fi разполагате със стабилна връзка и проверете дали имате поне 30% батерия. Camera Upload сама спира да работи, когато батерията започне да се изтощава.




Смартфони

Таблети