Правете вълнуващи снимки и видео с приложението за Андроид - Focal


05.03.2015 | прочетено: 884 | категория: Приложения за Android
етикети: интересни приложения, android

Вграденото приложение-камера на Android е достатъчно функционално, за да ни позволи да правим добри снимки и видео както с телефона, така и с таблета. Комбинирайки го с мобилно устройство с добра и мощна хардуерна камера, всеки потребител може да създава качествени изображения на секундата – само с натискането на един бутон.

Ако снимате само от време на време, то камерата на Android ще ви бъде напълно достатъчна. Ако, обаче, сте наистина ентусиазирани да правите изключителна мобилна фотография, то ще ви трябва малко по-усъвършенстван софтуер. В Google Play се предлагат стотици приложения за правене на снимки, но днес ще обърнем повече внимание на едно малко по-специално – Focal.

Focal е все още в бета, но тъкмо затова привлича фотографите-ентусиасти. Приложението наистина позволява някои доста вълнуващи неща и, точно заради това, в някои устройства понякога изпитва проблеми със стабилността. Това, обаче, изобщо не трябва да ви притеснява: безплатната услуга ще ви позволи да правите неща, които оригиналното приложение за снимане на Android не може.

Опциите на Focal са тясно обвързани с хардуера на устройството, в което е инсталиран, но при всички случаи са много и разнообразни. Приложението разполага с режим за снимки и видео, като и двата поддържат най-различни функции като бързо последователно снимане, снимане с таймер, снимане с предварително конфигурирани сценични настройки, настройване на скоростта на затвора при определени устройства и така нататък.

Освен това, Focal ни позволява да правим панорамни изображения (полу-слети), както и 360-градусови сферични изображения в режима PicSphere, които след това лесно можем да споделим в услугата на Google “PhotoSphere”.

Приложението се опитва да ни помогне колкото се може повече още преди да сме направили снимка, позволявайки ни, например, да положим мрежа върху екрана, за да спазим правилото на третините или да измерим светлината ръчно. Налице са, разбира се, и опции за пост-обработка като автоматично подобряване на изображенията или настройка на цвета. Имаме възможност да създаваме и HDR съдържание. Що се отнася до снимането на видео, потребителите могат да избират между няколко честоти.

Управлението на Focal не би следвало да затрудни никого. Всички налични менюта са визуализират в плъзгащата се странична лента, а сменянето на режимите видео и снимки става мигновено. Освен това, имаме възможност да поставим в лентата в долната част на екрана иконите на тези инструменти, които ползваме най-често – страхотна опция, която ще ни спести доста време.

Налице е също чекмедже, с чието отваряне бързо и лесно можем да разглеждаме цялото съдържание, което вече сме заснели. Разбира се, за къде и без филтри: Focal не предлага толкова голям избор колкото Instagram, например, но би трябвало да задоволи повечето фотографи.

Макар и в бета, Focal има пълният потенциал да вдигне мобилната ни фотография на по-високо ниво. Приложението е безплатно и може да се изтегли от Google Play и да се инсталира във всяко мобилно устройство, което използва поне версия 4.1 на Android.




Смартфони

Таблети