Как да си сверим часовника - приложения за точен час


16.04.2015 | прочетено: 10235 | категория: Приложения за Android
етикети: интересни приложения, android

Повечето от нас сверяват часовника си два пъти годишно: веднъж, когато го връщаме един час назад и веднъж, когато го настройваме да показва един час напред. Точният час, обаче, е нещо, което ни е необходимо всеки ден, когато пътуваме или се срещаме с хора.

Има специални уебсайтове, в които можем да влезем, за да видим точното време в часовата зона, в която се намираме. След това остава само да влезем в настройките за часа в нашия смартфон или таблет и да въведем същата информация. Има, обаче, много по-лесни начини: чрез създадени точно с тази цел мобилни приложения. Днес ще ви представим най-добрите сред тях:

Smart Time Sync

Безплатното приложение  позволява проверка на точния час и сверяване на часовника с използването или на GPS или на NTP (интернет). Услугата сама идентифицира зоната, в която се намираме, анализирайки местоположението ни. Сверяването на часовника може да става на заден фон или през NTP или през GPS, като в случая с GPS, сверяването е „пасивно”, тоест приложението използва GPS-а в телефона или таблета ни само в случай, че е активиран (че го използва друго приложение в момента). Хубавото на Smart Time Sync е, че не използва много от паметта на телефона – наличната платена версия, например, използва по-малко от 100 килобайта.

Приложението е съвместимо с всяко устройство, използващо поне версия 2.3 на Android.

ClockSync

И това безплатно приложение сверява системния ни часовник с атомно време през NTP. ClockSync предлага два режима на работа: автоматичен (след рутване на телефона или таблета) и асистиран ръчен режим. Тъй като при рутване на мобилното устройство не можете да ползвате гаранцията му, съветваме ви да се придържате към втория режим. Той включва неща като автоматично възвръщане на атомното време, асистирано ръчно сверяване на времето, прецизност между 1 и 30 секунди и други. Налице са също елементи като три цветови схеми (тъмна, светла и тема по подразбиране), 12- или 24-часов часови формат, определяне на часовата зона, в която се намираме и чист и приятен за ползване интерфейс.

Приложението може да се инсталира и да се ползва от всяко устройство, което използва поне версия 1.5 на Android.

Atomic Clock

Това приложение, за разлика от първите две, може да използва само вградения в телефона или таблета ни GPS. Това означава, че, за да сверим часовника си, трябва да сме или навън, или поне по-близо до прозореца. Точността на това приложение зависи до голяма степен от използвания от мобилното ни устройство GPS чип, но, според разработчика, тя е +/- 1 секунда. Приложението е съвсем семпло и единственото, което предлага като опции е избор между 12- или 24-часов формат. Изисква Android 2.2 или следващите версии.

Time Calibrator

Това приложение е специално създадено, за да се ползва еднакво добре от хора по цял свят. Time Calibrator се свързва автоматично със сървър за атомно време разположен в Швейцария и показва на екрана на мобилното ни устройство точното местно време и дата. Благодарение на използваната квантова технология, информацията от NTP сървъра пътува със скоростта на светлината, за да достигне мобилното ни устройство. Time Calibrator изисква версия 1.6 на Android или по-нови.




Смартфони

Таблети