Android в началото - историята на най-използваната мобилна операционна система


05.11.2015 | прочетено: 750 | категория: Полезно за Android
етикети: как е създаден андроид, история на андроид, android

Android е най-популярната мобилна операционна система в света. Можете ли, обаче, да предположите, че работата по нея започва още през предишното десетилетие? С този материал ще хвърлим поглед към предисторията на операционната система на Google, за да разберем в какви условия е била развита и как е изглеждала в самото си начало.

Технологичната индустрия в средата на първото десетилетие на 21-и век

Идеята за Android се ражда в средата на първото десетилетие на 21-и век – време, в което iPhone все още не съществува, нетбуците се възприемат за последното чудо на техниката, а гледането на видео в YouTube изисква предварително чакане. Тъкмо тази „неблагоприятна” среда дава началото на Android.

Анди Рубин и Android, Inc.

Няколко години преди Android да стане факт Анди Рубин – инженер с дълга история в Apple – основава компания на име Danger, която разработва смартфон на име Hiptop. Телефонът с хоризонтална клавиатура позволява изпращане на мигновени съобщения и имейли и сърфиране в интернет. Рубин сключва партньорство с оператора T-Mobile и пуска Hiptop на пазара под името Sidekick. Телефонът се радва на голям интерес дори сред хора като Лари Пейдж и Сергей Брин.

Успехът на Sidekick провокира Рубин да създаде собствена компания, разработваща софтуер с отворен код, която той нарича Android, Inc. Идеята на Android да позволят „търсене в интернет на всяко място и по всяко време” впечатлява най-различни инвеститори, включително Google, които по това време желаят повече телефони на пазара да работят по подразбиране с тяхната търсачка.

Първи прототипи смартфони с Андроид

Един от първите прототипи на смартфон с Android се нарича Sooner и е изработен от тогава никому неизвестната компания HTC. Телефонът е с QWERTY клавиатура и резолюция от 320 х 240 пиксела. Паралелно с него се разработва и прототип с тъч интерфейс. Когато Apple представят iPhone Google е една от малкото компании, които ясно демонстрират факта, че са впечатлени от дизайна му. iPhone се превръща във вдъхновение за екипа на Android и им показва, че не е трябвало да изчакват с представянето на екипирания със сензорен екран прототип, защото бъдещето на смартфоните ще принадлежи на тъчскрийна.

Телефонът G1

През 2008 година Google представят G1 – телефон, който комбинира тъчскрийн с физическа клавиатура и предлага отлични условия за мултитаскинг, за копиране и поставяне на текст и други непознати дотогава неща. Макар и със спецификации като едноядрен процесор с честота 528MHz, 198МВ RAM и 3,2-инчов дисплей с резолюция от 320 х 480 пиксела, това е един от най-иновативните смартфони за времето си. Телефонът обещава, че това е само началото на нова ера в мобилните технологии – обещание, което по-късно Android ще изпълни.




Смартфони

Таблети