Хеди Ламар - актрисата-изобретател


09.11.2015 | прочетено: 875 | категория: Новини
етикети: doodle

Преди 101 години във Виена се ражда една емблематична личност, оказала влияние върху развитието на комуникациите - Хедвиг Ева Мария Кислер, по-известна с псевдонима си Хеди Ламар (Hedy Lamarr). Отраснала в семейството на пианистката Гертруд Кислер и банковия директор Емил Кислер, Хеди проявява интерес към актьорското майсторство от ранна детска възраст. В края на 20-те години нейният талант е забелязан от продуцента Макс Рейнхард, благодарение на който тя започва актьорската си кариера в Германия.

През 1933 година Хеди Ламар се омъжва за Фридрих Мандл, заможен австрийски търговец на оръжия, близък на нацисткия режим в Германия. Той бил против актьорската кариера на съпругата си и не след дълго Хеди избягва в Париж, където може спокойно да продължи да се снима в киното. Именно там, тя се запознава с Луис Майер, търсещ таланти в Европа. Самият той и измисля псевдонима и я описва като "най-красивата жена в цял свят". Хеди продължава своята актьорска кариера в Холивуд.

Приносът на Хеди Ламар в развитието на комуникациите

Освен актьорски талант, Хеди Ламар притежавала и афинитет към точните науки. През 1942 година съвместно със своя приятел, композитора Джордж Антийл (George Antheil), разработва техника за скок на честотата на радио-вълните, патентована под номер 2 292 387 в САЩ. Първоначалната идея била тази техника да намери приложение в радио-управлението на торпеда в американската армия. Във Втората световна война те често били пренасочвани от противника, който улавял подадения сигнал. Патентът е бил възприет скептично от Ръководството  на военно-морските сили на САЩ и бива засекретен. Едва след 20 години, когато неговата валидност е изтекла, техниката намира приложение.

Откритието на Хеди Ламар и Джордж Антийл днес намира приложение в GPS системите, криптираните военни комуникации, Wi-Fi мрежите и мобилните телефони. За приносът и в развитието на съвременните комуникации, през 1997 г. Хеди получава награда от фондацията „Електронна граница“. Ламар почива през 2000г. във Флорида, САЩ на 85 години, оставяйки ни като наследство своите забележителни филми и иновативна техника.




Смартфони

Таблети