Приложения, базирани на Скалата на Сковил


22.01.2016 | прочетено: 1098 | категория: Приложения за Android
етикети: doodle, мобилни приложения, android

Ако сте гастроном и обичате пикантния вкус, най-вероятно лютите чушки са част от вашето меню. Отглеждани от местното население на Южна Америка, и пренесени на Европейския континент от конкистадорите, днес тези плодове са част от менюто на милиони хора.

Лютата чушка има характерен аромат и вкус, вариращи от леко до силно лют, причината за което е наличието на фенолното съединение капсаицин. Самата степен на лютивост на пепера се измерва по сравнителна скала, кръстена на американския химик Уилбър Сковил. Скалата на Сковил измерва именно съдържащото се в лютите чушки количество капсаицин a eдиницата, определяща това количество е SHU (съкращение от Scoville Heat Unit).

Знаете ли, че едни от най-лютите чушки по Скалата на Сковил са в интервала 855 000-1 041 427 SHU, а най-лютата чушка в световен мащаб е Carolina Reaper. Тя е записана в Рекордите на Гинес със забележителния резултат от 1,569,300 SHU. Дори докосването до тази чушка може да предизвика кожно раздразнение.

В Google Play Store освен полезните приложения за смартфон и таблет, които описахме в предишния материал можете да намерите и такива, предоставящи ви интересна информация дори за лютите чушки:

Скалата на Сковил

Едноименното приложение за Android съдържа информация за 20-те най-люти чушки в световен мащаб и кратко описание за всяка една от тях. При платената версия на приложението ще намерите подробна информация за над 100 сорта чушки и техния ранг по Скалата на Сковил.

Pepes Hot Pepper Guide

Полезно приложение, което съдържа не само информация за един от най-лютите чушки на света и тяхното класифициране по Скалата на Сковил, но също така и съвети как да бъдат приготвени.

Chile Pepper Picker

Приложението впечатлява не само с богатия си фотографски материал, на също така и подробната информация за над 40 сорта люти чушки и идеи за тяхното сервиране.




Смартфони

Таблети